Pakistan Genelkurmay Başkanından Afganistanla ilgili sert çıkış Pakistan Genelkurmay Başkanından Afganistanla ilgili sert çıkış
 Amerika'nın Sesi haberinde, Reuters haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi de, "Rusya’nın Soğuk Savaş’tan beri Akdeniz’e en büyük çıkarmayı yaptığı" yönündeki ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın savaş gemilerinin de yer aldığı büyük bir filosu,  Manş Denizi’ni geçerek Doğu Akdeniz’e yol aldı. Amerika'nın Sesi haber sitesi ise, Rusya'nın hamlesi endişe yarattığını öne sürdü.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Doğu Akdeniz'de birçok ülkenin savaş gemileri yer alıyor. Amerika'nın Sesi haberinde, Reuters haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi de,"Rusya’nın Soğuk Savaş’tan beri Akdeniz’e en büyük çıkarmayı yaptığı" yönündeki ifadelerine yer verdi.


İngiliz donanma gemileri filoyu Manş’ı geçerken sıkı takip altında tuttuğunu yazan Amerika'nın Sesi sitesi, Rus filosunun  Suriye’deki hava saldırılarına destek için gönderdiği yazdı.


Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberin devamı şöyle;


"Moskova Devlet Enstitüsü uzmanlarından Victor Mizin’e Rusya bu adımıyla bir kez daha küresel bir güç olarak dünyanın her yerinde varlığını sürdürebileceği mesajı veriyor. Mizin, Rusya’nın bu nedenle, en güçlü donanma filosu olan kuzey filosunu Akdeniz’e göndererek oradaki askeri varlığını genişlettiğini belirtiyor.


Rus ordusuna ait tek uçak gemisi olan Amirak Kuznetsov öncülüğünde ilerleyen filoya, nükleer güce sahip savaş gemisi Büyük Petro, bir adet denizaltı ve destroyer eşlik ediyor.


Rus donanmasının internet sitesi, filonun Doğu Akdeniz’deki kalıcı donanma gücüne katılacağını yazdı. Rusya’nın Akdeniz’deki savaş gemileri, Moskova yönetiminin Suriye’deki hava saldırılarına destek sağlıyor. Rus donanması ayrıca, Amiral Kuznetsov gemisinin Akdeniz’de 4-5 ay kadar duracağını daha sonra 2 yıl sürecek bakım onarım için Rusya’ya geri döneceğini bildirdi.

Reuters haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi de, Rusya’nın Soğuk Savaş’tan beri Akdeniz’e en büyük çıkarmayı yaptığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Kuznetsov savaş gemisinin daha fazla insanın zarar göreceği saldırılara katılacağı uyarısını yaptı.

Ancak Rus savunma uzmanları, dev savaş gemisinin hava saldırılarına katkı sağlamaktan çok eğitim amacıyla ve Rusya’nın Batı’ya ve müttefiklerine gövde gösterisi yapmak için bölgede bulunacağını söylüyor.


Savunma uzmanı Pavel Felgenhauer, böyle özel donanımlı bir savaş gemisini Akdeniz’e yollamayı, fareleri yakalamak için devasa bir dinozor tahsis etmeye benzetiyor ve bu adımı aptalca buluyor.


Rusya, Halep’te Esat güçleriyle birlikte sürdürdüğü saldırılara Salı günü ara vererek, insani yardım için geçici ateşkes ilan etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sivillere giden yardımların militanlar tarafından engellendiğini savunuyor. Öte yandan ABD’nin de aralarında bulunduğu Batı ülkeleri Rusya’nın Suriye’de savaş suçu işlediğini iddia ediyor.


Sergey Lavrov ayrıca Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki hava saldırılarından endişe duyduklarını söyledi."

(Kaynak: Haber3)





Editör: TE Bilisim