Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, insanların, Allah’ın emirlerini inkar ederek dünyayı yok ettiğini söyledi. Hak, adalet ve özgürlük konularına vurgu yapan Kirill, “Mutlak doğru, Allah’ın kanunlarıdır.” dedi.

TASS Haber Ajansı’na verdiği röportajda Kirill, Allah’ın, insan vicdanına özgürlük ve ahlak hislerini doğuştan bağışladığını belirtti. “Şunu anlamak lazım, Allah olmadan bütün gerçekleri kavramak imkânsızdır. Adalet için de aynı şey geçerli. Günümüzde bu kelimeyi çok sık ve düşünmeden telaffuz ediyorlar.” açıklamalarında bulunan Kirill, “Zayıf insanları incitiyorlar ve mallarını çalıyorlar adaletsizce.” eleştirisi getirdi.

Toplumda yaşanan ahlaki sorunlarda, Allah’ın kurallarının insanlıkla ilişkilendirilmesi gerektiğini belirten Kirill, "Dini ahlaki kurallar bize şunu söyletiyor: 'Dur! Böyle yapmak yasak.' Özellikle de ahlaki kanunlar, vicdan azabı duymamızı sağlıyor.” dedi.

İyiyi ve kötüyü ayırt etme problemi yaşayan insanların manevi olarak hasta olduğunu belirten Kirill, “Allah’ın kuralları anlaşılır ve kolaydır. Allah ahlaki kuralları insanın doğasına yerleştirmiştir. İnsanlar uygarlık döneminde, paganizm zamanında ve geçmiş tarihi dönemlerde de hiçbir zaman iyilik ve kötülüğü ayırt etmekte şüpheye düşmemiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kusurları itiraf etmede insan geç kalabilir mi?” sorusuna Kiril şöyle cevap verdi: “Yedinci yüzyılda ifade edilmiş çok güzel bir söz var, ‘Cehennem – geç kalmış pişmanlıktır’. Her şeyin sonu geldiği zaman, durumdan çıkış olmadığında, insan inanmaz ama bilir, kendisinin neyi beklediğini...”

Kendisini kuvvetli görenlerin diğerlerini incitme fikrine sahip olmasının çok kötü olduğunu kaydeden Kirill, “İnsanlar bu şekilde Allah’ın mutlak emirlerini inkar ederek, dünyayı yok ediyor…” eleştirisi getirdi.

Editör: TE Bilisim