Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalından Akdenize giriş yapan Rus donanmasına ait 3 geminin bugün ikmal ve personelini dinlendirmek maksadıyla Kıbrıs Rum Kesiminin Limasol Limanı'na demirleyeceği bildirildi.

Güney Kıbrıs ta yayınlanan Fileleftheros ve diğer gazeteler Limasol Limanı'na demirleyecek gemilerin "Admiral Panteleyev" isimli destroyer, "Pechenga" isimli tanker ve "Fotiy Krylov" isimli kurtarma römorköründen ibaret ve Akdeniz'de devriye yapan Rus filosuna ait olduğunu yazdılar.

Üç geminin Limasol Limanı'na kabulüyle ilgili gerekli bütün prosedürlerin dün yerine getirildiğini belirten gazete, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu'nun yarın "Admiral Panteleyev" isimli destroyeri ziyaret etmesinin beklendiğine işaret etti.

Gazeteye göre diğer bir gelişme de Rus Deniz Kuvvetleri Sözcüsü'nün Moskova'da; filonun başarıyla Süveyş Kanalı'ndan geçip Akdeniz'e girdiği, Pasifik Filosu savaş gemilerinin on yıldan beri ilk kez bölgeye girmekte olduğu açıklamasıydı.

Simerini; "Rus Savaş Gemileri Kıbrıs'ta... Süveyş Kanalı'ndan Geçen Rus Donanmasına Ait 3 Savaş Gemisi Bugün Limasol Limanı'na Demirliyor... Savunma Bakanı Enerji Güvenliği Konularının İlerlediğini Vurguladı" başlıklı haberinde üç Rus savaş gemisinin Süveyş'ten geçtiğini ve Güney Kıbrıs'a doğru yaklaşmakta olduklarını yazdı.

Rus savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan geçen çarşamba günü geçtiğini ve Akdeniz'e girdiği haberini Suriye Haber Ajansı'nın geçtiğini belirten gazete Rus Deniz Kuvvetleri Sözcüsü'nün, savaş gemilerinin on yıl sonra ilk kez bölgeye geldiğini; Rus Savunma Bakanı'nın da, Rusya'nın bölgedeki çıkarlarını koruma görevi olan savaş gemilerinin Güney Kıbrıs'a doğru gittiğini açıkladığını yazdı.

Rum Savunma Bakanı Fotiu'nun bu bilgileri dün doğruladığını ancak detay vermediğini kaydeden gazete edindiği güvenilir bilgilere dayanarak Rus savaş gemilerinin bu sabah (Rum radyosuna göre saat 08.00'de) Limasol Limanı'na demirleyeceğini, aldığı davet üzerine Fotiu'nun gemilerden birini, Rusya'nın Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi eşliğinde ziyaret edeceğini belirtti.

Habere göre üç Rus savaş gemisi Limasol Limanı'na, Rum yönetiminin çeşitli ülkelere sağladığı kolaylıklar çerçevesinde demirleyecek, iki amfibi geminin daha demirlemesi muhtemel.

FOTİS FOTİU: "ENERJİ GÜVENLİĞİ PROSEDÜRLERİ İLERLİYOR"

Rum Savunma Bakanı dün, Rum yönetiminin genel enerji politikası kapsamındaki enerji güvenliği konularında prosedürler temelinde ilerlediğini söyledi. "Enerji güvenliğiyle ilgili konularda, artık siyasi karar da var ve planlama yapabilmek için İsrail'le birlikte teknokratik düzeyde bir diyaloğa giriyoruz. Hedef karar alabilmemiz için iki hükümetin elinde bir proje olmasıdır" dedi.

Fotiu Tel Aviv ziyareti sırasında İsrailli mevkidaşının, Güney Kıbrıs'ı ziyaret davetini kabul ettiğini ancak bu ziyaret için uygun zamanın hangisi olduğuna bakacaklarını anlattı.

Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi

İsrail'den sonra gerçekleştirdiği Atina ziyaretine de değinen Fotiu, Yunan Savunma Bakanlığı'ndaki temasları sırasında, Yunanistan'ın enerji güvenliğiyle ilgili geniş planlamaya katılma iradesinin teyit edildiğini söyledi. Fotiu "Milli Savunma Bakanı Panos Panayotopulos'tan Yunanistan'ın bu projeye katılma arzusuyla ilgili teyit aldım. Şimdi de yinelemek istiyorum ki bu proje kimse için tehdit değildir" dedi. Fotiu Lübnan ve Mısır gibi diğer komşu ülkelerin de katılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

GEMİLER, İHTİLAFLI PUTİN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİNDEN İKİ GÜN SONRA BÖLGEYE GELDİ

Alithia; "Rus Savaş Gemileri Limasol Limanı'nda... Rus ve Amerikan Gemilerinin Bölgedeki Hareketleri Suriye'deki Krizle Alakalı" başlıklı haberinde Pasifik Filosu'na bağlı Rus savaş gemilerinin on yıldan sonra ilk kez Doğu Akdeniz'de olduğuna vurgu yaptı.

Gazete on yıldır bölgede olmayan Rus filosunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yla görüşmesinden 48 saat sonra Doğu Akdeniz'e girdiğini belirtti ve edindiği bilgilere dayanarak Putin-Netanyahu görüşmesinin ihtilaflı geçtiğini yazdı.

Putin'in, konuk ettiği Netanyahu'ya; İsrail'in Suriye ile savaş planlaması halinde Moskova'nın yalnız Esad'a geliştirilmiş S-300 füzeleri göndermekle kalmayıp, aktif müdahil olacağı uyarısında bulunduğunu vurgulayan gazete Putin'in, Netanyahu ile görüştükleri (14 Mayıs) gün, USS Kearsarge isimli Amerikan savaş gemisinin İsrail'in Kızıldeniz'deki Eilat limanına bağlanarak, ABD Savunma Bakanı'nın Nisan ayında İsrail'i ziyareti sırasında vaat ettiği bin 800 deniz piyadesi ve V-22 tipi 20 helikopteri götürmesine çok öfkelendiğini kaydetti."

SAVAŞ GEMİLERİ, RUSYA'NIN AKDENİZ'DE OLUŞTURMAYA KARAR VERDİĞİ VURUCU GÜCÜ'NE KATILACAK

Haravgi, "Rus Savaş Gemileri Limasol Limanında... Üç Savaş Gemisinin Bu Sabah Demirlemesi Bekleniyor" başlıklı haberinde, Limasol Limanı'na bu sabah demirleyecekleri açıklanan üç Rus savaş gemisinin; Rusya'nın Akdeniz'de oluşturmakta olduğu vurucu gücüne katılmak üzere Vladivostok'taki üslerinden Mart ayı içinde ayrıldığını yazdı.

Vurucu gücün Rusya'nın Baltık ve Karadeniz filolarından toplam 7 savaş gemisinden oluştuğunu belirten gazete, Rusya'nın Akdeniz'deki menfaatlerini daimi korumak için operasyonal bir oluşum oluşturulmasına karar verildiğinin bilinmekte olduğuna vurgu yaptı, şunları ekledi:

"Bu grup Fırkateynler ve ağır darbe kruvazörleri, denizaltılar ve destek gemilerinden oluşacak. Verilen izne göre üç gemi ikmal ve personelini dinlendirmek üzere Limasol Limanı'nda üç gün demirli kalacak."

Editör: TE Bilisim