Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ve Batılı ülkeler arasında restleşmenin maliyeti giderek artıyor. Brüksel merkezli Avrupa Çiftçiler Birliği Copa Cogeca Başkanı Albert Jan Maat yaptığı açıklamada, yaptırımlara tepki olarak Rusya’nın gıda ürünlerine uyguladığı ambargo nedeni ile Avrupalı çiftçilerin kayıplarının 5,5 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerinden 60 civarında çiftçi kuruluşunu bünyesinde bulunduran birliğin başkanı Cogeca, “Rusya’nın uyguladığı ambargonun kurbanı çiftçilerin kayıpları 5,5 milyar Euro’nun üzerinde.” eleştirisi getirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu ise yaş meyve ve sebze üreticileri ile süt ve peynir üreticilerini desteklemek için ek tedbirler almayı planlıyor. Maat, AB’nin en azından Rusya ile müzakereleri yoğunlaştırmalarını ve domuz ihracatı ile ilgili sınırlamaları kaldırmalarını talep etti.

Rusya haziran ayında AB’nin yaptırımları uzatması nedeni ile gıda ambargosunu bir yıl süre ile genişletti. Rusya yaptırımlar nedeni ABD, Kanada, Norveç ve Avrupa Birliği ülkelerinden Ağustos 2014’de gıda alımını durdurmuştu. Rusya’nın gıda ambargosu uyguladığı ürünler arasında kırmızı et, beyaz et, kanatlı, deniz ürünleri, süt ürünleri, meyve ve sebze yer alıyor.

ABD YAPTIRIMLARI GENİŞLETTİ

Washington dün yaptığı açıklamada Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya’ya uyguladığı yaptırımları genişletti. Rus savunma şirketleri Kalaşnikov ve İjmaş’la bağlantılı bir çok ismin eklendiği yaptırım listesinde, Rus enerji şirketi Rosneft ve Vneşekonombank’ın alt kuruluşları, Kırım liman operatörleri ve Ukrayna’nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e yakın isimler yer alıyor.

ABD’nin kararına sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı karşılığın verileceğini, ABD’nin yeni yaptırımlarla iki ülke arasında cepheleşmeyi seçtiği uyarısında bulundu. Bakanlık provokatif eylem olarak tanımladığı girişimin Rusya-ABD ilişkilerine zarar verdiği, kürsel sorunların çözümüne de hiçbir katkı sunmadığına dikkat çekildi.

Editör: TE Bilisim