Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, 20 Şubat’ta Moskova’da dışişleri bakanları seviyesinde Rusya-Arap işbirliği toplantısı yapacaklarını açıkladı.

Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Lukaşeviç, “Rusya-Arap ülkeleri iş birliği forumu ilk kez yapılacak. Arap Birliği Genel Sekreterliği görevini sürdüren Irak Dışişleri Bakanı, Kuveyt, Lübnan ve Libya’dan dışişleri bakanları gelecek.” dedi.

Düzenlenecek forumun Ortadoğu ve dünya politikasının önemli konuları ile ilgili politikaların güncellenmesine önemli katkı sağlamasını beklediklerini ifade eden Lukaşeviç, “Bölgesel ve uluslararası sorunlarla ilgili ortak bir yaklaşım geliştirme imkanı da var.” değerlendirmesinde bulundu.

Lukaşeviç önümüzdeki günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da Afrika turuna çıkacağını, Cezayir, Güney Afrika ve Mozambik’i ziyaret edeceğini söyledi.

İRAN’A AMERİKAN YAPTIRIMI TEHLİKELİ

İran’ın nükleer programı nedeni ile Amerika’nın uyguladığı yaptırımların verimsiz ve tehlikeli olduğunu savunan Lukaşeviç, “Mevcut politikaların verimsiz olduğu ortaya çıktı. Sivil halkı zora sokacak büyük bir ekonomik zorluklar yok. Bu fazlaca verimsiz ve tehlikeli bir politika” eleştirisi getirdi.
Lukaşeviç, 11-12 Şubat tarihlerinde Moskova’da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi’nin başkanlığında İran heyetini ağırlayacakları bilgisini verdi.

SURİYE MUHALEFETİNİN ŞAM’LA GÖRÜŞME NİYETİ OLUMLU

Suriye muhalefetinin Beşşar Esed yönetimi ile diyaloga niyetli olmalarının memnuniyet verici olduğuna işaret eden Lukaşeviç, “Suriye muhalefetinin yaklaşımını memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya krizin çözümünde tek yolun diyalog olduğunu savunmaya devam ediyor. Bu ihtimalin tamamı ile değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi’nin çalışmalarından memnun olduklarına da değinen Lukaşeviç, “Brahimi’nin sürdürdüğü mekik diplomasisi önemli katkı sağlıyor. Kendisine gerekli desteği vermeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. Lukaşeviç, krizin çözümü ile ilgili Brahimi’nin ortaya koyduğu tüm yaklaşımlarla aynı fikirde olmadıklarını, desteklerinin önü açık ve şartsız olmadığını da hatırlattı.

Editör: TE Bilisim