Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Rusya’nın Batı ile ilişkilerden yeni bir rönesans döneminin başlaması için tek şartları olduğunu, Rusya’nın ulusal çıkarlarına saygı duyulmasını istediklerini söyledi.

CNN’e açıklamada bulunan Peskov, Kiev’de gerçekleşen silahlı darbe karşısında Rusya’nın tutumunun açık olduğunu kaydetti. Moskova’nın bu yaklaşımının anlaşılmasının, uluslar arası tehditlere karşı etkin mücadelede işbirliğine katkı sağlayacağını belirtti.

Rusya ve Batı arasında ilişkilerin yumuşama ihtimali ile ilgili soruya yanıt veren Peskov, “Biz çıkarların çok sert çatışmasını gördük. Ukrayna’da, Avrupa’nın kalbinde yıkılışını gördük. Kiev’de bir yıl önce gerçekleşen darbe karşısında Rusya’nın tutumu anlaşılabilir ve açık. Rusya’nın bu pozisyonunun anlaşılması durumunda, biz uluslar arası yeni tehditlere karşı etkin mücadelede işbirliğimizi yeniden başlatmaya hazırız.” dedi.

Rusya’nın kendi ulusal çıkarlarının korunması ve devamlılığı açısından kırmızı çizgilerinin gerisine çekilemeyeceğini ifade eden Peskov, “Biz sadece bir şey istiyoruz. Bizim çıkarlarımıza, egemenlik haklarımıza ve egemenlik çıkarlarımıza… saygılı hareket edilmeli. Bu olduğunda ilişkilerimizde yeni Rönesans dönemi başlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Ukrayna’da sağlanan barış anlaşması ile ilgili değerlendirmede bulunan Peskov, “Ağır silahların sınır hattından çekilmesinde teknik zorluklardan kaynaklanan zorluklar var. Donbas’ta barış sürecinin kırılganlığı görülüyor. Milis gruplar tahliyeye başladı. Ancak, AGİT gözlem yapmadı…” eleştirisi getirdi.

Minsk Anlaşması’nın imzalanmasından önceki dönemle kıyaslandığında Donbas’ta durumun daha iyi olduğu tespitinde bulunan Peskov, “Karşılıklı suçlamaları biliyoruz. Ancak anlaşma öncesine göre durum çok daha iyi…” dedi.

Editör: TE Bilisim