Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiskaya Gazeta’ya verdiği demecinde 12-14 Haziran’da Suriye krizinin çözümü için planlanan ikinci Cenevre Konferansı’na İran’ın katılımını ABD’nin bloke ettiğini söyledi.

Washington, Beşşar Esed rejimine açık destek veren İran’ın barış sürecinde yer almasına karşı olduğunu Rusya’ya iletti.

Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry’nin Moskova ziyaretinde Suriye krizinin çözümü için yeni bir uluslar arası konferans toplanması konusunda mutabakat sağlamıştı. Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de toplanan ilk konferansı hatırlatan Lavrov, “Amerikalı ortaklarımız İran’ı bloke etti. İran’ın olmaması karşılığında Suudi Arabistan da davet edilmedi.” dedi.

“Biz İran’ın bölgede olanlarla ilgili etkili olduğunu düşünüyorsak, birinci komşu halka içinde İran’ın da müzakere masasında olması gerekiyor.” ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı, “Bunu John Kerry’le görüşmemde ilettim. Kendisi aynı görüşte olduğunu, ancak bölgede bazı ülkelerin kategorik olarak buna karşı olduğunu belirtti.” ifadelerini kullandı.

Cenevre’de tüm muhalif grupların temsil edilmesinin de önemine değinen Lavrov, buna Suriye’nin bölünmesi için çalışanların da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

SURİYE’DE BARIŞ AYLAR, YILLAR ALABİLİR

Cenevre’de düzenlenecek konferansın süresi konusunda da sınırlama yapılmaması gerektiğini savunan Rus Bakan, “Bir kısım ortaklarımız. Birkaç gün ya da haftanın yeterli olabileceğini söylüyor… Bu tür sınırlamanın verimli olmayacağını düşünüyorum.” dedi. Lavrov, Lübnan krizinin çözümü ya da Dayton barış görüşmelerinin yıllar aldığını belirterek, Suriye’de barışın da aylar hatta yıllar alabileceğine dikkat çekti.

Suriye’de zaman sınırlaması ile yapılacak bir konferanstan sonuç alınamaması durumunda yeniden tarafların birbirini suçlamaya başlayacağı ve Libya senaryolarının gündeme gelebileceğine değinen Lavrov, “Amerikalılar bize, ‘Barış konferansı istediniz yaptık… Görüldüğü üzere sonuç alınamadı. Artık diğer alternatiflere bakalım’ diyebilirler.” uyarısında bulundu.

Konferans için iş bölümü yapılmasının zorunluluğuna dikkat çeken Lavrov, muhalefetin katılımı konusunda bölge ülkeleri ve ABD’nin üzerine büyük görev düştüğünü hatırlattı.

Editör: TE Bilisim