Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Rusya Başbakanı olarak 1998-1999 yıllarında görev yapan ve 26 Haziran’da 86 yaşında beyin kanserinden hayatını kaybeden Yevgeni Primakov, Moskova’da tarihi Novodeviçye mezarlığında resmi törenle toprağa verildi.

Kızıl Meydan’a yakın Kolonnıy Zal’da yapılan defin merasimine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitri Medvedev ve çok sayıda üst düzey yönetici katıldı.

Putin burada yaptığı konuşmasında Primakov’un her zaman bir çok insan için ilgi çekici şahsiyet olduğunu vurguladı. Putin, “Onunla görüşüyor, muhabbet ediyor, dertleşiyor, plan ve çalışmaları ele alıyorlardı. Primakov global, açık ve cesurca düşünüyordu. Onun hayata bakışı, düşünce, fikir ve önerileri, kendi yazdığı bilimsel ve felsefi eserlerinde yer alıyor. Bu eserleri bizler ve gelecek nesil için kaleme aldı. Yevgeni Maksimoviç her zaman Rusya’nın kaderini düşündü; Rusya’nın kalkınması ve gelişmesi için çalıştı ve yaşadı. Onu kaybetmek hepimiz ve ülkemiz için büyük üzüntü. Onun profesyonel, insani mirasını korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Defin merasimine SSCB son başkanı Mihail Gorbaçov da katıldı. Primakov daha sonra resmi törenle Novodeviçye mezarlığında toprağa verildi.

PRİMAKOV KİMDİR?

Kiev’de 1929’da dünyaya gelen Primakov, Tiflis’te orta eğitimi tamamladı ve sonrasında Moskova’ya geldi. Moskova’da 1953’de Şarkiyat Enstitüsü Arap Bölümünden mezun olan Primakov, 1956’da Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Bilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Primakov 1956-1962 yıllarında SSCB Devlet Radyosu’nun Arap Ülkeleri bölümünde muhabirlik yaptı.

Pravda gazetesinin Ortadoğu muhabirliğine gelen Primakov, 1969’da Bağdat gezisinde Irak Eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’le görüştü. 1969’da Mısır’la ilgili hazırladığı tezle doktora unvanını aldı.

1991’de SSCB Merkezi İstihbarat Teşkilat Başkanlığı’na gelen Primakov, 1991-1996 yıllarında Rusya Dış İstihbarat SVR Başkanı, 1996-1998 yıllarında da Rusya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1998-1999 yıllarında Rusya Başbakanı olan Primakov, 2001-2011 yılları arasında da Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak görev yaptı.

Primakov, 24 Mart 1999’da ABD’ye yapacağı ziyareti iptal etmesi ile hatırlanıyor. NATO’nun Yugoslavya’yı bombaladığını uçakta haber alan Primakov, Atlas Okyanusu üzerindeyken uçağı geri çeviriyor.

ÖCALAN’I RUSYA’DAN GÖNDERDİ

Primakov, 1998 yılında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Rusya’dan çıkartılmasında önemli katkı sağladı. 1997'de Suriye'den Moskova'ya gelen Öcalan’ı o sıralarda aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin Liberal Demokrat Partisi ağırlamıştı. Ankara’da o dönem basın toplantısı düzenleyen Rusya'nın Ankara eski Büyükelçisi Aleksandr Lebedev, “Abdullah Öcalan, benim kabusum oldu. Abdullah Öcalan hiçbir şekilde ve hiçbir isim altında Rusya topraklarında yaşamayacaktır.” diye Ankara’ya güvence vermişti.

2009 yılında Cihan Haber Ajansı’na özel konuşan Lebedev, Öcalan’ın Rusya’dan gönderilmesinde Primakov’un rolüne değinerek, “Bana en çok bu konuda dönemin Başbakanı Yevgeni Primakov yardımcı oldu.” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim