Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Rusya’nın iki yıl önce 2015 sonunda ödenmesi şartı ile Ukrayna’ya verdiği 3 milyar dolarlık borcun geri ödenmeme ihtimali iki ülke arasında krize dönüştü.

Ukrayna parlamentosu Rada, hükümete Rusya’nın borçları dahil toplam 23 milyar dolarlık dış borcun yapılandırılması ve moratoryum ilan edilerek ödenmemesi yetkisi verdi. Yasanın uygulanabilmesi için Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun da onayı gerekiyor.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk 30 milyar dolar borçları olduğunu, bunun 17 milyar dolarının da 4 yıl içinde ödenmesi gereken iç borç olduğunu söyledi. Yatsenyuk moratoryumun özel kreditörlerle ilgili olacağını belirtti. Kiev, Rusya’nın 3 milyar dolarlık Eurobond alımı yaparak verdiği borcu da özel borç kategorisinde değerlendiriyor.

Aralık 2015’de borcun ödenmesini isteyen Moskova, aksi durumda uluslar arası mahkemelere başvuracağını açıkladı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ödemenin yapılmaması durumunda haklarını uluslar arası mahkemelerde arayacaklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada Ukrayna’nın moratoryum ilan etmesi durumunda güvenilirliliğini kaybedeceği uyarısında bulundu. Tüm dünyanın Rusya ile aynı tepkiyi vereceğini ifade eden Lavrov, Rusya’nın buna karşın yasal bir tedbir planlanmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de hükümet toplantısında konunun ciddi bir şekilde takip edilmesi için Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’i görevlendirdi.

Hükümet toplantısında konuşan Putin, eski hükümet döneminde alınan borçların ödenmeyeceği konusunda bir kısım bilgilerin geldiğini, partnerlerin gerçek niyetlerinin anlaşılması ve Maliye Bakanı ile birlikte gerekli tedbirlerin alınması emrini verdi. Putin, Kiev’in yaptığı açıklamaları sorumluluk ve profesyonellikten uzak olarak yorumladı.

Editör: TE Bilisim