Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer sorununa çözüm bulunmasını memnuniyetle karşıladı ve Tahran’ın bölgedeki çatışma ve sorunların çözümünde aktif rol alabileceğini belirtti.

P5+1 (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) ile İran arasında Lozan’da sağlanan anlaşmaya değinilen açıklamada, İran'ın nükleer sorununa çözüm konusunda mutabakata varılmasının Ortadoğu’daki gelişmeler üzerinde olumlu etkisi olacağı kaydedildi. Mutabakatın Ortadoğu’da güvenlik ortamının güçlenmesine katkı sağlayacağına dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanlığı, “İran çok sayıda çatışma ve problemin çözümünde aktif rol üstlenebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Lozan’da bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da yaptığı açıklamada, maratonda önemli bir aşamanın tamamlandığını, çözüm için temel parametrelerde anlaşıldığını söyledi. Yüzde 100 anlaşma sağlandığını söyleyemeyeceğini, bir kısım tartışmalı konularda müzakerelerin süreceğini ifade eden Ryabkov, “Bunda sonraki aşama teknik bir konu. Anlaşmanın yazılı hale gelmesi gerekiyor. Moskova, İran’a yakıt vermeye ve kullanılanları da geri almaya hazır” dedi.

İran ile nükleer sorun konusunda anlaşma sağlanmasının ardından ambargoların kaldırılmasını isteyen Ryabkov, “Biz İran’a yönelik silah ambargosunun da anlaşmadan hemen sonra kaldırılabileceğini düşünüyoruz.” bilgisini paylaştı.

İran'ın nükleer sorununa çözüm bulacak anlaşmanın 30 Haziran’a kadar tamamlanması planlanıyor. Sağlanan anlaşmaya göre İran uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüj sayısını 19 binden 6 bin 104’e indirecek. 15 yıl boyunca Tahran yönetimi uranyum zenginleştirmek için yeni tesis kurmayacak. Buna karşılık AB ve BM yaptırımları eş zamanlı olarak kaldırılacak. ABD ise yaptırımları donduracak.

Editör: TE Bilisim