Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, birçok Batılı ülkede uygulanan kış saatine dönüşle ilgili hükümetin olumsuz yaklaştığını ve mevcut düzeni devam ettirmekten yana olduğunu söyledi.
Medvedev’in devlet başkanlığı yaptığı 2011’de Rusya kış saati uygulamasını iptal etmiş, kış mevsimlerinde Türkiye ile zaman farkı 2 saate çıkmıştı.
Kış saati uygulamasının geri getirilmesi konusunda bazı Duma milletvekillerinin talepte bulunduğunu hatırlatan Medvedev, “Hükümet kış saatine dönüşü şu anda mantıklı bulmuyor. Anketler de gösteriyor ki toplum bu konuda bölünmüş durumda.” dedi.

Konu ile ilgili karar sürecinde acele edilmemesini isteyen Medvedev, “Uzman, doktor ve kamuoyunun yaklaşımlarını izlemeye devam edelim. Diğer bir deyişle, artı ve eksileri ortaya koyalım.” önerisinde bulundu.

Moskova Devlet Üniversitesi Biyoloji uzmanı Viktor Zotov, kış saati uygulamasının insan metabolizması açısından uygun olduğunu, gün ışığına göre yaşamın daha sağlıklı olduğunu söyledi. Zotov, “Tüm modern ülkeler bu yöntemi kullanıyor. Yeniden keşif yapmaya gerek yok.” dedi.

Rusya Bilimler Akademisi’nden Arkadi Tişkov ise mevsimsel olarak saat değişikliği yapmanın insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığını savunuyor. Rusya’nın ilk kez gün ışığından daha fazla istifa ettiğini kaydeden Tişkov, “Kazalar, çocuklara yönelik suçlar azaldı. Çünkü insanlar evlerine gün ışığında dönüyor.” ifadelerini kullandı. Tişkov’a göre böylece Rusya’nın farklı saat dilimleri arasındaki fark da azalmış oldu.

Editör: TE Bilisim