Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Rusya Ortodoks Hristiyanları 40 günlük Büyük Oruç’un ardından Paskalya Bayramı’nı kutlamak için kiliselere akın etti. Rusya Patriği Kirill’in yönettiği Kurtarıcı İsa Kilise’sindeki ayine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, eşi Svetlena Medvedeva ve Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin katıldı. Kudüs’ten özel uçakla getirilen kutsal ateş ayinde inananların mumlarını tutuşturdu.

Paskalya nedeni ile bir açıklama yayınlayan Putin, tüm Hristiyanların bayramını kutladı ve herkese neşe ve huzur getirmesini diledi. Paskalya’yı ulusal kültürü besleyen ve Rusya tarihinde çok özel rol oynayan bir etkinlik olarak değerlendiren Putin, Rusya Ortodoks Kilisesi’ne ülkede barış ortamının sağlanması ve farklı etnik topluluklar arasında diyalog ortamının gelişmesine katkıları nedeni ile teşekkür etti.

Rusya’da kilise Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana etkinliğini artırıyor. Rusya Kamuoyu Şirketi’nin son yaptığı ankete göre vatandaşların yüzde 65’i kiliseye güvendiğini açıklıyor.

Kirill Paskalya açıklamasında vatandaşlardan maddi değeri olanlardan daha çok manevi değeri olanlara önem vermelerini istedi. Sadece Kurtarıcı İsa Kilisesi’ndeki ayine 5 bin kişi katılırken, ülke genelinde yaklaşık 6 milyon kişinin 30 binin üzerindeki kiliseye Paskalya ayini için gittiği belirtiliyor.

Ortodoksların en önemli bayramlarından biri sayılan Paskalya, bir hafta boyunca kutlanıyor. Yunan kaynaklı paskalya kelimesi “kurtuluş” anlamına geliyor. Ruslar bu bayram boyunca “Hristos Voskres!” (İsa Mesih dirildi!) şeklinde birbirlerine hitap ediyor.

Paskalya bayramının kökü Yahudilikte bulunuyor. Yahudi inancına göre bu bayram Mısır köleliğinden kaçan Musevilerin kurtuluşunu simgeliyor. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü’nde de sona eriyor. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler hazırlanıyor. Boyalı paskalya yumurtası haşlanıyor, mumlar yakılıyor. Yumurtanın kırmızıya boyanması ise İsa’nın kanı anlamına geliyor.

Paskalya’yı bütün Hıristiyan mezhepleri, kendi inançların göre kutluyor. Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları ‘Meryem Ana Paskalyası’ adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine giriyor. Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenleniyor. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakmazken; dönüşte ise, İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılıyor.

Editör: TE Bilisim