Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Londra’da 2+2 formatında Suriye krizi başta olmak üzere uluslar arası sorunlar ve ikili ilişkileri ele aldı. Görüşmeler sonunda, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond’un da katılımı ile dörtlü bir basın toplantısı düzenlendi.

Muhaliflerin silahlandırılmasının uluslar arası hukuka aykırı olduğunu savunan Lavrov, Suriye lideri Beşşar Esed’in kaderine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söyledi. Rus bakana göre, diplomatik çözüm sürecinde Esed’in görevi bırakması yönünde ön şart konması kabul edilemez.

Muhalefete silah sevkiyatı yapılmasını Libya’daki gelişmelere benzeten Lavrov, “Libya örneği ortada. Birleşmiş Milletler iki tarafa da silah ambargosu öngörmesine rağmen, muhalefete bu sevkiyat açıktan yapıldı.” eleştirisi getirdi. Lavrov’a göre ülkede şiddeti sonlandırmayı hedefleyenler siyasi görüşmeler için ön şart ortaya koymamalı.

İngiliz Bakan Hague ise siyasi çözüm bulunana kadar hayat kurtarmak için muhalefete desteğin sürmesi gerektiğini savundu. Rusya ve İngiltere’nin Cenevre’de gerçekleşen toplantıda Suriye’de siyasi değişim sürecini desteklediğini hatırlatan Hague, “Rusya’nın Ulusal Koalisyon’la görüşme iradesi memnuniyet verici. El-Hatib’in Moskova’da ziyaret yapmasını bekliyoruz. Esed rejiminin siyasi diyalog taleplerini ciddi şekilde ele alması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron daha önce yaptığı açıklamada Suriye’deki taraflara yönelik silah ambargosunun muhalifler lehine yeniden düzenlenmesini destekleyebileceklerini ifade etmişti. Londra, muhaliflere zırhlı araç ve çelik yelek gibi saldırı amaçlı olmayan askeri malzemelerin verilmesini taahhüt ediyor.

Şoygu da yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın Suriye yönetiminin askeri varlığını güçlendirme niyetinde olmadığını, önceki anlaşmalara dayalı olarak bir kısım sevkiyatların yapıldığına değindi. Rusya Savunma Bakanına göre, Suriye ile yeni silah anlaşmaları ya da projeler görüşülmüyor.

İngiltere Savunma Bakanı Hammond da yaptığı açıklamada, Suriye muhalefetine öldürücü olmayan malzeme gönderdiklerini, uluslar arası hukuka uygun olarak gelecekte farklı adımlar da atmalarının da ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim