Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Rusya ve Japonya nükleer silah çalışmaları ve balistik füze planları nedeni ile Kuzey Kore’yi kınadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Kremlin’de bir araya geldi.

İki lider yayınladıkları ortak deklarasyonda, Kuzey Kore’nin uluslar arası toplumun çağrısının aksi yönde hareket ettiği eleştirisi getirildi . Kuzey Kore, 2094 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve 2005’de sonuçlanan altılı görüşmelerde alınan kararlara uymaya davet edildi.

Rusya ve Japonya arasında Kuril adalarında yaşanan sorun nedeni ile İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana barış anlaşmasının imzalanamamasına değinen Abe, “Büyük farklılıklara rağmen, Rusya ve Japonya barış sürecini nefret ortamına çekmeden sürdürüyor.” dedi.
Diğer yabancı ülkelerin sorunun çözümüne müdahil olma girişimini eleştiren Abe, Putin’le görüşmelerinde barış sürecini hızlandırma yönünde karar aldıklarını söyledi.
Rusya ve Japonya krizin çözümü için savunma ve dışişleri bakanlarının dahil olduğu 2+2 formatında görüşmelerin başlaması ile ilgili karar aldı. Açıklamada liderler Rusya ve Japonya’nın arasında işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaptı.
Sovyetler Birliği lideri Jozef Stalin 1941’de Japonya ile saldırmazlık anlaşması imzalamasına rağmen, Nazi Almanyası’nı yenmesinin ardından 8 Ağustos 1945’de Japonya’ya savaş ilan etti. 2 Eylül’de Japonya’nın teslim olması üzerine Moskova, Japonya’nın Kuril adalarını ilhak ettiğini duyurdu. Japonya’nın Hokkaido adası ile Rusya’nın Kamçatka bölgesi arasında sıralanan Kuril adaları 56 adadan oluşuyor. Rus, Ukraynalı, Koreli ve Japon gibi onlarca farklı milletten 30 bin kişi adalarda yaşamlarını sürdürüyor. Rusya ve Japonya arasında dört ada Iturup, Kunaşir, Şikotan ve Habomay ile ilgili gerginlik sürerken, iki ülke 70 yıldır henüz barış anlaşmasını imzalayabilmiş değil.

Görüşmelerde Japonya başbakanının 2014’de Putin’in Tokyo’ya davetine Rus lider olumlu cevap verdi. Abe açıklamasında, “Sayın Putin’i Tokyo’ya davet ettim. Kendisi de davet için teşekkür etti.” dedi.

Editör: TE Bilisim