Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Yaşlıların yaşam kalitesi, sağlık durumları, gelirleri, eğitim düzeyleri, ulaşım, kamu hizmetlerinden yararlanma ve güvenlik gibi bir dizi parametrenin yer aldığı Küresel Yaşlılık Endeksi’nde 91 ülke arasında Rusya 78’inci, Türkiye ise 70’inci oldu. Listede İsveç en mutlu yaşlıların bulunduğu ülke olarak birinci olurken, Afganistan sonuncu oldu.
Yaşlılar için uygun çevre parametresinde Rusya 91 ülke arasında 91’inci. Sadece Pakistan’daki çevre koşulları yaşlılar için Rusya’dan daha kötü.

Ria Novosti’ye değerlendirmede bulunan çalışmanın sahibi Birleşmiş Milletler Nüfus Gelişim Fonu (UNFPA) tarafından desteklenen Uluslar arası Yaşlı-Yardım Grubu Yöneticisi Silvia Stefanoni, yaşlıların arkadaş ya da yakınları ile ilişkileri açısından Rusya’da durumun çok kötü olduğunu söyledi. Rusya yaşlılara yönelik sağlık hizmetleri açısından da 91 ülke arasında 78’inci sırada.

Rusya’da yaşlılar için sağlanan ortamın kötü olması nedeni ile ortalama yaşam süresi (69) gelişmiş ülkelerden 15 yıl daha düşük. Rusya’da çevresine ihtiyaç duymadan ya da kalıcı hastalıklarla malul olmadan yaşam süresi ise 58’e kadar geriliyor.

Stefanoni, Rusya ekonomisinin gelişmesine rağmen, yaşlı insanların nüfusun diğer kesimine göre çok daha fakir olduğuna dikkat çekti.

RUSYA EĞİTİMDE, TÜRKİYE GELİRDE BAŞARILI

Rusya yaşlı nüfusun eğitimi açısından ise gelişmiş ülkeler kategorisinde 21’inci sırada yer alıyor. Stefanoni, “Rusya’da yaşlıların büyük çoğunluğu üniversite mezunu…” bilgisini verdi.

Rusya’nın eski geleneklerine dönmesi gerektiğini ve yaşlılara çok daha fazla özen göstermesi gerektiğini kaydeden Stefanoni, “Rusya’nın yaşlı nüfusu yüzde 19’dan 2050’de yüzde 31’e tırmanacak.” hatırlatmasında bulundu.

Çalışmaya göre 74 milyonun yaşadığı Türkiye’de 60 yaşın üzerinde 7,1 milyon kişi bulunuyor. Türkiye’nin yaşlılar açısından en iyi parametresi ekonomik gelir. Türkiye yaşlı nüfusun geliri açısından 91 ülke arasında 30’uncu sırada. Yaşlıların eğitimi ve istihdamı parametresine göre ise Türkiye 84’üncü. 2013’te toplam nüfusun yüzde 9,6’sını oluşturan yaşlı nüfus, 2050’de yüzde 26’ya kadar yükselecek.

Editör: TE Bilisim