Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Rusya’da 15. yüzyıldan bu yana devam eden geleneğe uygun olarak 1 Eylül’de okullar açılıyor. Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, rublede yaşanan devalüasyon ve artan fiyatlar okula gidecek çocuğu olan aileleri düşündürüyor.

Rusya Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin (VTsIOM) yaptığı çalışmaya göre bir öğrencinin okul hazırlığı için en az 20 bin ruble (300 dolar) gerekiyor. Geçen yıla göre yüzde 47 masraflar artarken, 2005’e göre artış yüzde 225’i buldu.

VTsIOM uzmanlarına göre Rusya’da okul hazırlığı hiç bu kadar zamlanmamıştı. İlkokul ikinci sınıfa kızını hazırlayan Yulya Yurova 3 aydır tasarruf yaptıklarını, geçen yıla göre masrafların iki kata yakın arttığını söyledi.

Başkent Moskova ve St.Petersburg’da yaşayanlar ise diğer bölgelerdeki ailelerden çok daha fazla ödeme yapacak. Araştırmaya göre bu kentte yaşayanlar çocuklarının okul hazırlığı için 30 bin ruble (490 dolar) harcayacak. Okul üniforması, spor kıyafetleri, okul içi ayakkabı masrafları 7 bin rublenin üzerinde (115 dolar). Geçen yıl bu rakam ortalamada 4700 rublede kalmıştı.

Okul defter ve diğer kırtasiye masrafları için de 3 bin ruble (47 dolar) harcanacak. Bu rakam da geçen yıla göre yüzde 60 daha fazla. Okul çantası ise yüzde 50’den fazla artarak 2800 rubleye (45 dolar) çıktı.

VTsIOM çalışmayı Rusya’nın 46 yerleşim yerinde 1600 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim