Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO’nun Rusya sınırına doğru genişlemesinin silahlanma yarışını tetikleyeceğini söyledi. Rus basını Gruşko’nun açıklamalarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun NATO’nun 2016’da yeni 4 üye ile genişleyeceği yönünde yaptığı açıklamaya bir yanıt olarak değerlendirdi.

Sputnik’e konuşan Gruşko, Doğu Avrupa’da NATO’nun düzenlediği askeri tatbikatların arttığını, sadece askeri personele yönelik eğitim verilmediğini, bölgeye götürülen silahların orada depolandığını söyledi.

Estonya, Letonya ve Litvanya’nın yer aldığı 3 Baltık ülkesinde NATO’nun “Atlantik Rejimi” adı altında sürekli bir rotasyon yaptığını kaydeden Gruşko, Estonya’da 13 bin askerin katılımı ile yapılan askeri tatbikatın Soğuk Savaş sonrasının en büyüğü olduğuna dikkat çekti. NATO’nun burada askeri varlığını artırmasının gerçek tehditlere dayanmadığını savunan Gruşko, çalışmaların 1997’de imzalanan Rusya-NATO işbirliği anlaşmasını tehdit ettiğini kaydetti.

NATO’NUN GENİŞLEMESİ KABUL EDİLEMEZ

NATO’nun Rusya’nın sınırlarına doğru genişlemesinin siyasi ve askeri anlamda çok ciddi olumsuz sonuçları olacağını ifade eden Gruşko, “Bu sürece dahil olanlar büyük hata yapıyor. Bu durumun ciddi şekilde istikrarsızlaşmasına ve silahlanma yarışına yol açar…” uyarısında bulundu.

Gürcistan, Makedonya, Bosna-Hersek ve Karadağ’ın NATO üyeliği ile ilgili de konuşan Gruşko, aklı selimin galip gelmesini beklediklerini, NATO’nun özellikle Gürcistan ve Ukrayna’nın üyeliğini kabul etmemesini talep etti. Gruşko, Avrupa’da ortak güvenlik konusunda çağrıda bulundu.

Antalya'da düzenlenen NATO toplantısının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız. Şu anda 4 aday ülke var, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Gürcistan. Biz aslında 2016'nın genişleme zirvesi olmasını istiyoruz. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi adımlar atan ülkelere de üyelik eylem planının mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki tutumuz da devam edecek." demişti.

RUSYA, KIRIM’DA ASKERİ VARLIĞINI ARTIRIYOR

NATO’nun Doğu Avrupa ve Baltık bölgesinde etkinliğini artırmasına karşılık, Rusya da, Kırım’da askeri varlığını artıracak. Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Gruşko, Rusya’nın Kırım’da askeri varlığını aşamalı olarak artıracağını söyledi.

Rusya’nın Kırım’da attığı tüm adımların uluslar arası anlaşmalara uygun olduğunu ifade eden Gruşko, “Biz herhangi bir anlaşmayı ihlal etmiyoruz. Özel silahların orada olmasını engelleyen herhangi bir durum yok. NATO ülkeleri de Rusya’nın sınırlarında varlığını artırıyor.” dedi.

AMERİKAN NÜKLEER FÜZELERİ AVRUPA’DAN ÇEKİLMELİ

Avrupa’ya yerleştirilen Amerikan nükleer füzelerinin çekilmesini isteyen Gruşko, bunların Avrupa’nın güvenliği ve siyasi istikrar açısından ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Gruşko, Avrupa’da taktik silahların varlığı için herhangi bir objektif gerekçe görmediklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim