Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Rusya, Çek Cumhuriyeti’nden iki nükleer bomba yapılabilecek miktarda zenginleştirilmiş uranyumu özel bir trenle çok gizli bir operasyonla tahliye etti.
Rus basınında yer alan haberlere göre, Çek Cumhuriyeti Nükleer Güvenlik Ajansı’ndan edinilen bilgilerde, 23 Mart’ta gerçekleşen operasyonda Prag’da bulunan Nükleer Çalışmalar Enstitüsü’nden alınan 68 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum Polonya’nın Gdansk kentine getirildi. Burada gemilere yüklenen zenginleştirilmiş uranyum Rusya’nın Murmansk kentine ulaştırıldı. Rusya zenginleştirilmiş uranyumu nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabilecek düşük seviyeli uranyuma dönüştürecek.

Trenin rotası ve zamanlaması tamamı ile gizli tutuldu. Trenin fotoğrafının bile çekilmesine izin verilmezken, yüzlerce polis ve terörle mücadele timleri seyahat süresince havadan ve karadan koruma sağladı.

Çek ve Polonya polisi, trenin korunmasının iki ülke polis teşkilatları arasında koordine edilen zorlu görevlerden biri olduğunu açıkladı.

Uluslar arası Atom Enerji Ajansı da operasyonu, eski Sovyet ülkelerinden zenginleştirilmiş uranyumların Rusya’ya taşınmasını öngören 1995 tarihli programın bir parçası olarak kayıt düştü.

Rusya, bugüne kadar Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Libya, Özbekistan, Vietnam, Almanya, Litvanya ve Polonya’dan zenginleştirilmiş uranyum taşıyarak, Murmansk kentinde nükleer yakıta dönüştürdü.

ABD’li şirketlerle Rus Tenex şirketi arasında 2009’da imzalanan anlaşmaya göre Rusya bu ülkeye 1 milyar dolar değerinde nükleer yakıt ihraç edecek.

Editör: TE Bilisim