Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin BRICS zirvesi için bulunduğu Durban’da Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Putin Zuma ile yaptığı toplantıda Güney Afrika’nın yeni nükleer santrallerinin kurulmasında kredi desteği sağlayabileceklerini söyledi.

Rusya’nın nükleer teknoloji ve inşaatı ile ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduğuna değinen Putin, “Hammadde tedariki, yeni nükleer santrallerin inşası ve diğer ileri teknoloji konularında işbirliğine hazırız. Rus teknik heyetin onayladığı projelerle ilgili kredi desteği de sağlayabiliriz.” dedi. Yüzde 5’lik enerji ihtiyacını iki nükleer santralden sağlayan ülke, yeni santralin inşası için çalışmalarını sürdürüyor.

Rusya-Güney Afrika işbirliği zirvesinde stratejik ortaklık belgesi de imzalandı. Taraflar 2012’de 1 milyar doları bulan toplam ticaret hacmini geliştirecek. Çok amaçlı Rus helikopterleri Ansat’ların ortak üretimi ve MS-21 yolcu uçaklarının satışı ile ilgili ön görüşmeler yapıldı. İki ülke askeri teknik alanda da işbirliğini güçlendirecek.

Görüşmelerde uluslar arası sorunların da ele alındığına değinen Putin, “Özellikle Birleşmiş Milletlerdeki çalışmalar dahil, uluslar arası alanda yaşanan sorunları müzakere ettik. Suriye krizinin barışçıl bir şekilde çözümü için çalışmalarımızın koordine edilmesinde mutabakata vardık.” dedi.

Putin, Hintli meslektaşı Singh’le yaptığı görüşmede de, iki ülke arasında üst düzeyde diyalogun geleneksel hale geldiğini, bunun ikili ilişkilerin ileri taşınmasında önemli katkı sağladığını söyledi.

Rusya ve Hindistan arasında ilişkilerin gelişimine Putin’in sağladığı kişisel katkıdan dolayı teşekkür eden Singh, “İki ülke güvenlik, nükleer enerji, ve diğer alanlarda çok başarılı çalışmalar yapıyor. BRICS çerçevesinde yapılan yıllık zirvelerde konuların müzakeresine imkan sağlıyor.” tespitinde bulundu.

Editör: TE Bilisim