Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi

ABD'nin başkenti Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Barack Obama'nın Suriye'nin geleceğini masaya yatırdığı bir dönemde harekete geçen Rusya, Lazkiye ve Tartus'taki deniz üssü yakınına devriye için onlarca savaş gemisi sevketti.

Moskova'nın ayrıca geçen yıl Esed'e gönderdiği 36 mobil rampa ile P-800 Yakhton cinsi 72 adet gemisavar füzesine ek olarak son aylarda bu füzelerden onlarcasını daha Şam'a naklettiği ileri sürüldü. ABD ve Avrupalı yetkililer agresif olarak değerlendirdikleri bu adımın, Batıya ve İsrail'e 'Suriye'deki kanlı iç savaşa müdahale etmeyin' mesajı taşıdığını söylüyor.

TAHLİYE Mİ TAKVİYE Mİ

Akdeniz'in doğusunda artan Rusya varlığı, Soğuk Savaş döneminden bu yana bölgedeki en büyük donanma intikali olma özelliği de taşıyor. Bu takviye, Moskova'nın Suriye'nin geleceğiyle ilgili yürütülecek görüşmelerde elini güçlendirmek için attığı bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bu hamle Suriye'deki on binlerce Rus'un tahlyesini de kolaylaştıracak. Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Kremlin'in Esed'i denizden güçlendirmek amacıyla Şam'a onlarca yeni gemisavar füzesi gönderdiğini yazdı.

SIRADA YENİ SEVKİYATLAR

Suriye ordusu, füze sistemi aracılığıyla uluslararası güçlerin muhaliflere denizden silah temin etmesini engellemeyi amaçlıyor. Uçuşa yasak bölge senaryosunun hayat geçmesi halinde de, denizden desteğin önünü kesmek de bir diğer hedef. Amerikalı yetkililer, bu füzelerin Lübnan'daki Hizbullah'a transfer edileceği düşüncesinde. Kısa bir süre önce Moskova Suriye'ye S-300 füzeleri yollmıştı. Rusya'nın bu yıl Suriye'ye BUK-M2E ve Pansir-S1 füzeleri ile Mig-29 jetlerini de göndermesi bekleniyor.

"ESED 'KIRMIZI ÇİZGİMİZİ' 5 KEZ AŞTI"

ABD Başkanı Barack Obama'nın 'kırmızı çizgimiz' diye nitelediği kimyasal silahların Esed tarafından tam beş kez kullanıldığı kaydedildi. BBC, Esed'in Halep'in Şeyh Maksud, Han El Asal ve Serakeb yerleşimleriyle Şam'ın Adra ve El Oteybe kesimlerinde kimyasal kullandığını bildirdi.

SESTEN İKİ KAT HIZLI FÜZE

Rus yapımı P-800 Yakhton gemisavar füzeleri 290 kilometre menzile sahip. Nükleer başlık taşıyabilen ve daha gelişmiş radarlar ile mobil rampalara sahip füzelerin yerini tespit edip imha etmek zor. 6 metre uzunluğunda ve 3.5 ton ağırlığındaki füzeler, sesten iki kat daha hızlı. Füzeler nükler başlıklara ek olarak 8 yüksek patlayıcı ve zırh delici savaş başlığı da taşıyabiliyor.

Rus silahları arasında 5 bin tank, 2 bin 500 zırhlı muharebe aracı, 2 bin 500 değişik top, 325 savaş uçağı, 143 helikopter bulunuyor. Esed'in şu an 295 bin muvazzaf askeri ve 314 bin yedeği bulunuyor.


Editör: TE Bilisim