Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Ukrayna’nın doğu bölgesinde 17 Temmuz 2014’te vurularak düşürülen ve 298 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağı ile ilgili yeni veriler açıklandı. Buk füze sistemlerini geliştiren Rus savunma şirketi Almaz-Antey’den bir gurup uzman, MH17’nin güdümlü füze ile vurulduğunu savundu.

Almaz-Antey yetkilileri, MH17 uçağının düşürülmesi ile ilgili yaptıkları inceleme sonuçlarını düzenledikleri basın toplantısında açıkladı. Rus uzmanlar, uçağın Ukrayna ordusunun envanterinde olan Buk-M1 füzeleri ile Kiev güçlerinin denetiminde olan bölgeden vurularak düşürülmüş olabileceğini kaydetti.

Şirketin baş mühendisi Mihail Malışevskiy elde ettikleri ilk verilere göre Buk-M1 füzesinin kullanıldığını, bunun 9M38-M1 füzesi ve 9M314 kodlu füze başlığından oluştuğunu belirtti.

Elde edilen son bulgular sonucunda, füzenin uçak kokpitinin sol kısmına 3-4 metre kala infilak ettiğini vurgulayan Malışevskiy, "Patlamada en çok uçağın burnu, kokpitin sol kısmı, sol kanat ve sol motor etkilendi.” dedi.

Rus ordusunun Buk-9M38 füzelerini geçmişte kullandığını; ancak hasar raporunda yer alan füzelerin 1999’dan bu yana üretilmediğini belirten uzman, füzenin Kiev güçlerinin kontrolünde olan bölgeden fırlatıldığını savundu. Rus uzmanlara göre füze, ayrılıkçı gurupların kontrolünde olan Snejnoye kasabasından fırlatılmış olsaydı, uçak kabinin ön bölümü tamamı ile parçalanması gerekiyordu.

Malışevkiy, elde ettikleri sonuçları uluslararası uzmanlarla birlikte sahada da doğrulamak istediklerini aktardı.

Almaz-Antey Genel Müdürü Yan Novikov da yaptığı değerlendirmede, Ukrayna ordusunun bu tarz füzelere sahip olduğu fikrinin çürütülemeyeceğini söyledi. 2005’te füzelerin servis sürelerinin uzatılması ile ilgili anlaşma yapıldığını, bu dönemde Ukrayna ordusunda bu füzelerden 991 adet olduğunu vurguladı.

Ukrayna üzerinde yolcu uçağının düşürülmesi ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırım kararları alması arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu düşündüğünü ifade eden Novikov, kendilerinin Malezya uçağının düşürülmesinde bir etkilerinin olmadığını ispatlamak için bu çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim