Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rusya ile imzalanan anlaşmalara Londra’dan gelen tepkilere cevap verdi. Rum basını, tepkiler üzerine Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konusunda İngiltere’nin tavrını hatırlattığını yazdı.

Alithia gazetesinin haberine göre; Hristodulidis “Londra Lefkoşa’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ihlali konusunda Türkiye’ye güçlü mesaj talebine destek vermedi. Moskova’da imzalanan anlaşmalar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarına hizmet ediyor ve tepki gösterilmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis’in Moskova ziyareti ve orada yapacaklarına dair AB’deki ortaklarının önceden bilgilendirildiğini de söyleyen Hristodulidis “Moskova-Ankara ilişkilerindeki yeni olgular bağlamında Anastasiadis’in ziyareti Lefkoşa’nın, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak şartların yaratılması hedefine de hizmet ediyordu.” dedi.

"İNGİLTERE ENDİŞE BELİRTİYOR"

Gazete devamla İngiltere’nin, Rus savaş gemilerine Rum limanlarına demirleme izni veren anlaşma nedeniyle derin endişe belirttiğini yazdı. Haberde İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, “Londra bunun Kıbrıs’ı ilgilendiren bir konu olduğu inancındadır ancak endişelerimizin genel çerçevesi Rusya’nın Ukrayna’daki politikasıyla ilgilidir.” sözü aktarıldı.

İngiliz milletvekillerinin de anlaşmayı “endişe verici ve hayal kırıcı”; Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Macaristan’ı da AB içerisindeki Rus yanlısı blok olarak nitelediklerini kaydeden gazete, Brüksel’in ise Anastasiadis’in Moskova ziyareti ve sonuçları konusunda bilgi beklediğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim