Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Suriye’de 22 aydır süren kriz sebebiyle İstanbul’da bulunan mülteci çocuklar açılan okullarda eğitim alıyor. Savaş mağduru çocuklar açılan okulla ücretsiz eğitimin yanı sıra psikolojik destek alarak yaşadıkları tramvayı atlatmaya çalışıyor.

İstanbul’da bulunan Suriyeli mülteci çocukların eğitim görmeleri için Bakırköy’de "Emel el Muşrık" (Ümit Işığı) okulu açıldı. Suriyeli işadamlarının destekleri ve hayırseverlerin yardımları ile açılan okulda tüm öğrencilere ücretsiz eğitim veriliyor. Birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar toplam 4 yüz 70 öğrencinin eğitim gördüğü okulda kırtasiye, kitap ve ulaşım hizmetleri ücretsiz olarak veriliyor. Suriyeli gönüllü öğretmenlerin eğitim verdiği okulda öğrencilere normal derslerine ek olarak Türkçe de öğretiliyor.

PSİKOLOJİK DESTEK SEANSLARI VERİLİYOR

Suriye’deki savaşın en çok mağdur ettiği çocuklar, açılan bu okulla eğitimlerinden geri kalmazken, yaşadıkları sıkıntıları da atlatma imkanı buluyor. Mülteci çocukların bir çoğu ülkede yaşanan çatışmalar sebebiyle psikolojik travma yaşıyor. Öğrencilere normal derslerinin yanı sıra psikolojik destek seansları veriliyor. Okulun psikoloji öğretmeni Muna Hasan, okuldaki çocukların birçoğunun psikolojik olarak şok yaşadıklarına dikkat çekiyor. Çocukların hâlâ korku içinde yaşadıklarını ifade eden Muna Hasan, ”Buradaki çocukların birçoğu yaşadığı acıları unutmuş değil. Hâlâ korku içindeler. Adeta psikolojik travma yaşıyorlar. Yakınlarını kaybetme, açıkta kalma ve ölüm korkusu yaşıyorlar. En ufak bir gürültüde bile paniğe kapılıyorlar. Bir kapı hızlı kapandığında bile çocuklar bombaların düştüğü korkusuna kapılıyorlar. Özellikle yakınlarını kaybedenlerin özel ilgiye ihtiyaçları var. Bu öğrencilerimize ilk önce psikolojik destek seansları vererek onların güven içinde olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Daha sonra onlara normal eğitimlerine başlıyoruz. Psikolojik destek seanslarına aileler de katılıyor.” diye konuştu.

Okulda eğitim gören çocukların her birinin kendine has acılı bir hikayesi bulunuyor. Halep’ten gelen sekizinci sınıf öğrencisi Mustafa Faiz, halasının oğlunun öldürülmesini gözyaşları içinde anlatıyor. Halasının oğlunun doktor ve annesinin tek çocuğu olduğunu anlatan Faiz, "Benim halamın oğlu 3 yıllık doktordu. Şebbihalar gelip öldürdüler. Annesinin tek çocuğu idi. Neden ona kıydılar yazık günah değil mi?" diyerek gözyaşı döktü.

Güven içinde bir ülke arzu ettiğin ifade eden Faiz, ülkesine dönerek arkadaşları ile birlikte eski okulunda okuyacağı günleri özlemle beklediğini anlattı.

Okulun matematik öğretmeni Necmeddin İbrahim ise hayata son derece karamsar bakan çocukları hayata daha sıkı bağlamaya çalıştıklarını anlatıyor. Necmeddin İbrahim, "Çocuklar okula ilk geldikleri zaman hayata son derece karamsar bir gözle bakıyorlardı. Hatta gülümsemeleri bile gerçekçi değildi. Hayata olan tüm ümitlerini kaybetmişlerdi. Biz de onlara destek olmaya çalıştık. Elimizden geldiğince onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Şu anda çocukların durumları eskiye nazaran daha iyi. Burada gerekli eğitimi veriyoruz. İnşallah bu çocuklar ile geleceğin Suriye’sini kuracağız.” şeklinde konuştu.

TÜRKÇE EĞİTİM DE VAR

Müdür Yardımcısı Mehmet Halebi, Suriyeli işadamlarının desteği ve hayırseverlerin yardımı ile kurulan okulun maddi desteği ihtiyacı olduğunu söyledi. Öğrencilere kitap kırtasiye, servis gibi tüm ihtiyaçlarının ücretsiz karşılandığını ifade eden Halebi "Okulun tüm giderlerini hayırseverler karşılıyor. Ümit ederim ki bu yardımlar devam eder. Biz de bu çocukların eğitimlerini sürdürürüz. Aksi durumda sıkıntılar olur. Bu anlamda hayırseverlerin desteklerini bekliyoruz.” dedi. Eğitim sistemi ile ilgili bilgi veren okul müdürü, "Okulda bulunan tüm öğrenciler diğer derslerine ek olarak Türkçe dersi alıyor. Bununla birlikte eski yönetimden kalma milliyetçilik dersini kaldırarak bunun yerine kalkınma dersini koyduk.” diye konuştu.

Haftada iki saat Türkçe eğitiminin verildiği okul, Türkçe kitaplar için de hayırseverlerin desteğini bekliyor. Türkçede sayıları ve günleri saymayı öğrenen Suriyeli öğrenciler, söyledikleri şarkılarla, tüm dünya çocukları için barış dileklerinde bulunuyor. Gülümsediklerinde bile yüzlerindeki korku izleri silinmeyen çocuklar kameraları görür görmez zafer işaretleri yaparak, “Esed’i istemiyoruz” sloganları atmaya başlıyor. Özgür Suriye bayraklı atkıyı boyunlarında taşıyan çocuklar, ülkelerine dönüp kendi okullarında okuyacakları günleri dört gözle bekliyor.

Editör: TE Bilisim