Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Afrika kıtasının en büyük sorunlarından olan barış ve güvenlik, Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen "Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu’nda görüşüldü.

King Fahd Palace Otel’de düzenlenen ve üç gün süren foruma Fransa savunma bakanı Jean-Yves Le Drian, Eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdül Aziz, Mali Devlet Başkanı Ibrahim Boubacar Keïta, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby Aziz ve Senegal devlet başkanı Macky Sall katıldı.

Afrika kıtasında devam eden çatışmaların ve özellikle Libya sorununun konuşulduğu forumda, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby Aziz, "Libya’yı sarsan krizin ve sorunların çözümü Afrika ülkelerinin elinde değil. Şu an büyük sorunlara yol açan problemin çözümü Batı ülkelerinde, özellikle NATO’nun elinde, bu soruna NATO çözüm bulmalı." şeklinde konuştu.

Mali Devlet Başkanı Ibrahim Boubacar Keita, "Afrika devletlerinin kaygılarını görmezden gelen batılı devletler, Libya ve Mali konusunda suçludur. Onlar Muammar Kaddafi'yi ikna etmek veya başka çözümler aramak yerine basit olanı yaparak öldürdüler." dedi.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, "Bölge ülkelerinin kötü donanımlı ordularının sorunlarını çözmek için Batı'dan maddi destek gerekli. Birlikte ortaklıklarla ile radikal bir tehdit ortaya çıkmadan önlenebilir. Öncelikle sorunları ortaya koyarak, tehdit algılaması yaklaşım tarzımızı değiştirmemiz gerekir. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian yardımcı olacaklarını belirtiler ve Malideki silahlı gruplarla mücadele için 3 bin 200 asker gönderildi. Çözüm için önce siyasi krizin çözülmesi gerekli eğer bu yapılırsa Libya'da sorunlar çözülecektir." diye konuştu.

Libya'da Kaddafi sonrası yaşananlar da basına kapalı oturumlarda ele alındı. Forumda, Nijerya ve Kamerun'da Boko Haram terör örgütü, Somali'de El Şebab örgütüyle mücadele ve sorunun çözümü özellikle tartışıldı. Libya'nın güneyindeki güvensizlik ortamı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki silahlı milisler gibi birçok sorunun da Afrika'da güvenliği tehdit ettiği, bunların çözümü için Fransa’nın daha fazla inisiyatif alabileceği belirtildi. Fransız komutan Le Drian, bu sorunların Sahel bölgesinin tümünde istikrarsızlık kaynağı olduğuna işaret etti.

İlk kez düzenlenen uluslararası foruma Afrika ve diğer kıtalardan, aralarında genelkurmay başkanları, eski devlet başkanları, sivil toplum kuruşları temsilcileri, akademisyenler ve silah üreticilerinin de bulunduğu 300 kişi katılıyor. Forum kapalı olarak gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim