Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin güçlü ve sürdürülebilir büyümesi açısından dış kaynaklara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Bank of America ve Merrily Linch'in düzenlediği program kapsamında yaklaşık bir haftadır Londra ve New York’ta yatırımcılarla bir araya gelen Bakan Şimşek, New York Türkevi'nde basın mensupları ile bir araya geldi. Yaklaşık 400 yatırımcı fon yöneticisinin katıldığı programa son 4 günde iştirak ettiğini hatırlatan Şimşek, 13.'sü düzenlenen yatırımcı zirvesinin Türkiye üzerine yapılan en kapsamlı yatırım konferansı olduğunu belirtti. Önceki yıla göre Türkiye’ye ilginin yüzde 40 arttığı ve talep edilen 4 bin görüşmeden sadece 3 binine cevap verildiği ifade edildi.

“Amacımız Türkiye’ye uzun vadeli ve stabil kaynak çekmek. Türkiye'nin güçlü ve sürdürülebilir büyümesi açısından dış kaynağa ihtiyacımız var” diyen Şimşek, “Türkiye'deki istihdamı artımak için hem Türkiye’deki hem de küresel düzeydeki kaynakları harekete geçirme çabasındayız” dedi. Fon yöneticilerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde 10 trilyon dolarlık bir kaynak yönettiklerini hatırlatan Şimşek, yatırımcıların Türkiye’ye çok güvendiğini ve gelişmekte olan bir ülke değil, gelişmiş bir ülke seviyesinde gördüklerini ifade etti.

Yatırımcılarla yaptığı ikili ve grup görüşmelerini anlatan Bakan Şimşek, yatırımcıların Avrupa Birliği (AB)'deki krize rağmen Türkiye’nin 2012’yi başarılı bir şekilde atlatmasını takdirle karşıladıklarını vurguladı. Yatırımcıların ‘Türkiye’de iyi bir gidişat var, bunu rayından ne çıkartabilir’ soruları ile karşılaştığını söyleyen Şimşek, “Türkiye’de AK Parti'nin istikrarlı bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini ve halk tarafından desteklendiğini anlattık” şeklinde konuştu. Şimşek, yatırımcıların Türkiye’den ziyade bölgesinde yaşanan jeopolitik gerginliklerden dolayı kafalarında bazı soruların olduğunu belirtti.

AB’nin içindeki borç krizinin etkilerini, petrol fiyatlarının etkisi ve bölgedeki jeopolitik gerginliğin etkilerinin gündeme geldiğini aktaran Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisi için orta vadeli programa ilişkin ortaya konulan vizyonun önemli oranda paylaşıldığına dikkat çekti. Yatırımcıların Türkiye ile ilgili çok iyimser olduklarına vurgu yapan Bakan Şimşek, “Geçtiğimiz yıl çok iyi bir yıl oldu. Türkiye ilk defa bir cari açığı, krize dönüştürmeden, kendi politikları ile yönetme dirayetinin gösterdi. Kendi aldığı tedbirlerle cari açığı kontrol altına aldı. Herhangi bir resesyon yaşanmadan durumu atlatmayı başardı. Gerek küresel krizde gösterdiğimiz dayanıklılık gerekse son dönemde yaptığımız yumuşak inişi başarmamız, ülkemizin küresel yatırımcılar nezdinde kredibilitesini daha da artırmış gösteriyor” şeklinde konuştu.

"AB’DEKİ RESESYONA RAĞMEN TÜRKİYE İHRACAT REKORU KIRDI"

Fon yatırımcılarının, "AB resesyonda olmasına rağmen Türkiye ihracatını nasıl artırdı?" sorularına muhattap olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, geçen yıl AB ihracatının yüzde 57’den yüzde 38’e düşmesine rağmen, ihracatın rekor seviyeye yükseldiğini, bunun da çok takdir edilen bir nokta olduğunu söyledi. Türkiye’nin bundan birkaç yıl önce Orta Doğu ve Afrika’ya olan ilgisini farklı bir şekilde yansıtma çabalarının olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, “Türkiye’nin ekseni kayıyor deniyordu. Fakat bugün gelinen nokta Türkiye'nin dış politikasındaki başarısı, dolaysıyla dış ticaretine yansıdı” dedi.

Türkiye’de yerli ve yenilebilir enerji kaynakları harekete geçirdiklerini kaydeden Şimşek, "Rüzgar, jeotermal, güneş, hidroelektrik enerjilerinden bahsettik. Cari açığa karşı tasarruf teşvik tedbirlerini anlattık. Uluslararası fonların Türkiye’de faaliyet göstermesi için teşvik edecek düzenlemer yaptığımızı hatırlattık. Yeni sermaye kanunu, borsanın yeniden yapılanması ile yani finans sektörünün sermaye piyasalarının derinleştirme çalışmaları çok dikkatlerini çekmiş” diye konuştu. Yatırımcıların Türkiye ile bu kadar ilgilenmesinin İstanbul’un finans merkezi haline gelmesi noktasında iyi bir gelişme olabileceğinin de altını çizen Bakan Şimşek, son olarak ARGE harcamalarındaki artış ve Türkiye’nin markalaşma konusunda geldiği noktayı anlattıklarını söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugün THY’nin tarifeli uçağı ile İstanbul’a hareket etmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim