Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) yeni üyelerle genişleyeceğini, yeni bir sürecin başladığını söyledi.

ŞİÖ zirvesi çerçevesinde değerlendirmede bulunan Putin, uluslar arası ve bölgesel sorunları değerlendirdiklerini, örgütün geleceği yönelik faaliyetlerini ele aldıklarını söyledi.

ŞİÖ Devlet Başkanları Hindistan ve Pakistan’ın üyeliğine karar verdi. Tam üyelik sürecinin bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 2025’e kadar ŞİÖ stratejisini belirleyen Ufa Deklarasyonu ile birlikte 19 belge imzalandı.

Ufa zirvesi ile birlikte ŞİÖ’de yeni bir kalkınma dönemine girildiğini belirten Putin, “İlk kez yeni üye kabul etme prosedürü başlıyor. Hindistan ve Pakistan’ın üyelikleri yeni etabın başlangıcı. Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya ve Nepal’in diyalog ortaklığı ele alınıyor.” dedi. Rus lider Belarus’a da gözlemci statüsü verilmesi konusunda mutabakata varıldığını ifade etti.

YENİ DÜNYA SAVAŞLARINA İZİN VERİLMEYECEK

Afganistan’da durumun kötüye gitmesinden Batılı güçleri sorumlu tutan Putin, “Terör örgütü IŞİD’in faaliyetleri Afganistan’da durumun daha da kötüye gitmesine neden oluyor.” uyarısında bulundu.

ŞİÖ’nün zirvesinin Nazi Almanya’sına karşı İkinci Dünya Savaşı’nda kazanılan zaferin 70’inci yıl dönümüne denk geldiğini belirten Putin, “Dünyayı yok olma noktasına getiren bu trajedilerin tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi. Putin, Eylül ayında Pekin’de yapılacak zafer kutlamalarında meslektaşı Xi Jinping’in yanında olacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim