Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile resmi temaslarda bulunmak üzere aynı günlerde Riyad'a gidiyor.

Başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlık Saray'ından yapılan açıklamada, Sisi'nin önümüzdeki Pazar sabahı Kral Selman'ın daveti üzerine Riyad'a gideceği belirtildi. Yaklaşık üç gün sürecek ziyarette, Mart ayında gerçekleştirilmesi beklenen ve Suud'un sponsorluğunda düzenlenen 'Mısır Kalkınma Konferansı', son dönemde artan terör tehdidi, Yemen, Suriye, Libya ve Irak'taki siyasi belirsizliklerin ele alınacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, 28 Şubat-2 Mart tarihleri arasında Suud Kralı ile bir araya geleceği duyuruldu. Açıklamanın devamında, 'Köklü ortak geçmişe dayanan tarihi kardeşlik bağlarına sahip' denilerek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yapıldı. Ziyaret kapsamında, Ortadoğu'daki son sıcak gelişmeler ve uluslararasında bölgeyi ilgilendiren konular hakkında fikir alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.

Öte yandan el-Sisi ve Erdoğan'ın aynı günlerde Suud Kralı Selman Bin Abdülaziz ile görüşecek olması dikkat çekti.

Arap basınında yer alan iddialara göre iki lider yüz yüze değil aracılar vasıtasıyla görüşecek. Erdoğan yaklaşan seçimler dolayısıyla oy kaybetme riski olduğundan dolayı Sisi ile karşılıklı görüşmeyecek. Yine Arap medyasına göre, Erdoğan'ın her platformda Mısır yönetimi hakkında ağır ithamlarda bulunmasından Kral rahatsız. Suudlu işadamlarının Türkiye'de olan yatırımlarının geri çekme ihtimali bulunuyor. Kral Selman'ın, Türkiye'nin son dönemde uluslararası basında IŞİD'le anılmasından dolayı Ankara yönetimine kızgın olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında Erdoğan'ın oğlu tarafından yönetilen TÜRGEV'e Suudlu işadamı veya işadamları tarafından 100 milyon doların aktarıldığı iddiasının da görüşüleceği savunuluyor. Zira iddia edilen yardımdan Riyad yönetiminin haberi olmadığı belirtiliyor.

İki lider, Eylül 2014'te New York'taki BM Genel Kurul toplantılarında aynı çatı altında birleşmişlerdi. Bu toplantılarda özellikle Erdoğan, Sisi ile karşılaşmamaya özen göstermişti.

Kahire ile Ankara yönetimi, 2013'te Mısır'da İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) yanlısı devrik lider Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirilen askeri müdahaleden sonra ilişkileri asgari düzeye çekmişti.

Editör: TE Bilisim