Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Almanya'da Sosyal Demokratlar, NPD'nin kapatılması yönünde Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulması için önerge hazırlıyor. Federal Meclis Başkanı, diğer partilerin meclis grupları ve Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthesser-Schnarrenberger önergeye temkinli yaklaşıyor. Başbakan Angela Merkel, Federal Hükümet ve Meclis'in kapatma başvurusunda bulunup bulunmayacağını Mart ayının sonuna kadar değerlendireceklerini söylemişti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu ırkçı parti NPD'nin kapatılması sürecini hızlandırmak istiyor. Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, Rheinische Post'a verdiği demeçte konuyu gündeme getirdi. Oppermann, “Bence bu konuda birlik beraberlik sağlamalıyız. Sadece Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) değil, Federal Meclis ve Federal Hükümet de yasaklama önergesi sunmalı.” dedi. Diğer meclis gruplarına birlikte önerge hazırlamayı teklif ettiklerini belirten Oppermann, Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder ile Hür Demokrat Parti (FD)P Meclis Grubu Başkanı Rainer Brüderle'nin bunu reddettiklerini söyledi. SPD'nin bu ay içinde Federal Meclis'e NPD'nin yasaklanması için başvuruda bulunulması yönünde bir önerge sunacağını bildiren Oppermann, Başbakan Merkel, Bakan Friedrich, Kauder ve Brüderle'yi ‘bariz aşırı sağcı, antisemitist ve şiddet eğilimli yönü olan bir parti' ile tüm yollarla mücadele etmek için harekete geçirmeyi umduklarını söyledi. SPD Meclis Grubu'nun bir basın sözcüsü de bu önergenin bu ayın sonuna kadar meclise sunulacağını doğruladı.

Bundesrat, 14 Aralık 2012'de yaptığı toplantısında NPD'nin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulmayı kararlaştırmıştı. Yapılan oylamada ırkçı partinin kapatılması için başvuruda bulunulmasına 15 eyalet ‘evet' derken sadece Hessen çekimser oy kullanmıştı. Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunma hakkına sahip olan Federal Hükümet ve Federal Meclis'in de kapatma girişiminde bulunup bulunmayacağı konusu netlik kazanmamıştı. CDU'lu Başbakan Angela Merkel, Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU) Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthesser-Schnarrenberger (FDP), bu konuda tereddütlerini dile getirmiş, temkinli davranmıştı. Merkel, bu yılın mart ayına kadar bu konuyu değerlendireceklerini söylemişti.

Daha önce de NPD'yi kapatma girişiminde aceleci davranıldığını, hazırlıkların iyi yapılmadığını söyleyen Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert (CDU), yasaklama başvurusunun başarıyla sonuçlanması konusundaki temkinli davranışını sürdürüyor. Lammert Westfallen-Blatt'a yasaklama girişimini ‘siyasi açıdan akıllıca değil' diye değerlendirdi. Federal Adalet Bakanı Leuthesser-Schnarrenberger de temkinlerini dile getirdi.

NPD'yi kapatma girişimi 2003 yılında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Federal Anayasa Mahkemesi, NPD'nin karar mekanizmasında muhbirlerin olmasını sebep göstererek kapatma başvurusunu geri çevirmişti. Anayasa Mahkemesi'nde davanın başlaması için eyaletlerin tek başına başvurması yeterli. İslami teşkilatların da NPD'nin kapatılmasından ziyade NSU olayının aydınlatılmasını öncelikli gördüğü biliniyor.

Editör: TE Bilisim