Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Rusya ve ABD’nin ay sonuna kadar yapmayı planladıkları uluslar arası Suriye konferansına, formatına bağlı olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılabileceği belirtildi.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, yaptığı değerlendirmede konferansın formatı ve seviyesine bağlı olarak Putin’in katılıp katılmayacağının belli olacağını, henüz bu konuda bir değerlendirme yapmanın spekülatif olacağını söyledi.

Peskov, Putin’in İngiltere Başbakanı David Cameron’la yaptığı görüşmede Cenevre Mutabakatı’nın devamı niteliğindeki bir konferansı ele aldıklarını, henüz çalışmaların sürdüğüne değindi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde Suriye hükümeti ve muhalefetinin de yer alacağı uluslar arası bir konferans yapılmasını kararlaştırdıklarını açıklamıştı.

Rus yetkililer ise, muhalefetin henüz olumlu cevap vermediğini, ay sonuna kadar konferansın yetişmesinin zor olduğunu kaydediyor.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 14 Mayıs’ta Soçi’de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de bir araya geleceğini, Suriye krizi başta olmak üzere geniş bir gündemi ele alacaklarını belirtti.

Netanyahu ile ikili ilişkilerin de ele alınacağına değinen Peskov, Rus şirketlerin İsrail’de enerji yatırımları ile ilgilendiklerini, vizelerin kaldırılmasının ardından çok sayıda Rus turistin İsrail’i ziyaret ettiğini hatırlattı. Görüşmede insani ilişkiler ve sağlık bakanlıkları arasında ortak çalışmalar da ele alınacak.

Editör: TE Bilisim