Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi’nin dahil olduğu Rusya-ABD zirvesinin yılbaşından sonra yapılacağını söyledi.

Twitter’dan açıklamada bulunan Gatilov, İbrahimi’nin çatışan taraflar arasında çözüm bulmak için Rusya-ABD arasında mekik diplomasisi yürütmeye hazır olduğunu belirtti. Gatilov’a göre bu görüşme Ocak ayı başında gerçekleşebilir. Kapalı kapılar ardında Suriye krizinin çözümüne yönelik ilk görüşme Aralık ayı başında Cenevre’de yapılmıştı.

Moskova temasları sonrası Kahire’ye geçen İbrahimi, burada yaptığı açıklamada krizin çözümü için oluşturulan yeni planın uluslar arası toplum tarafından kabul edilmesini umduklarını söyledi. Yeni planı Suriye ve Rusya ile müzakere ettiklerini ifade eden İbrahimi, “Zannediyorum, uluslar arası toplum tarafından bu öneri kabul edilir.” şeklinde konuştu.

Yeni planla ilgili detay bilgi vermeyen İbrahimi, Cenevre mutabakatının temel alındığını, tüm tarafların yer aldığı bir geçiş hükümetinin kurulmasının öngörüldüğünü, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini planladıklarını ifade etti.

İbrahimi 29 Aralık’ta Moskova’da yaptığı açıklamada ise, Suriye’ye barış gücü ve gözlemci birliklerin gönderilmesi gerektiğini ifade etmişti. Buna göre barış gücünün tek başına bir yapı olmasına yerine, seçim sürecini de kapsayacak şekilde tüm paketin bir parçası olması gerekiyor. İbrahimi’ye göre tüm bu adımlar ancak BM Güvenlik Konseyi’nin onayı ile atılabilir.

Basına yansıyan bilgilere göre planda 2014’e kadar iktidar ve muhalefetten isimlerin temsil edildiği bir geçiş hükümeti kurulması, yetkileri azaltılan Esed’in 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmaması öngörülüyor.

“EL-HATİP POLİTİKADAN ANLAMIYOR”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise uluslar arası toplumun büyük çoğunluğunun Suriye’de tek meşru temsilci olarak gördükleri Ahmet Muaz El-Hatib’le görüşme çağrısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu lideri Ahmet Muaz el-Hatib’e Moskova ya da başka bir başkentte görüşebilecekleri yönünde bir mesaj ilettiklerini ifade eden Lavrov, “El-Hatib’in durumumuzu değiştirmemiz ve özür dilememiz durumunda görüşebileceklerini açıklamaları beni şaşırttı. Sayın El-Hatip politikadan anlamıyor. Tutumumuzu, gerçeklerden uzak bir şekilde yansıtan basından değil de, doğrudan bizden öğrenmelerini arzu ederdik.” eleştirisi getirmişti.

Editör: TE Bilisim