Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında faaliyet gösteren Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Sözcüsü Christopher Gunness, Ortadoğu’daki mülteci sorununa dikkat çekti. Suriye ve Filistin’deki durumu ‘felaket’ olarak tanımlayan İngiliz Sözcü, “Suriye’de yaşananlar II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insanlık krizidir. Uluslararası camianın kendisi güvenirlik sorunu ile karşı karşıya.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Sözcüsü Christopher Gunness, Kuveyt’te Türk basın mensupları ile bir araya geldi. Başkent Kuveyt City’de bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Suriye'ye Bağışçı Yardım Kuruluşları Konferansı öncesi yaptığı değerlendirmede uluslararası camianın Filistin ve Suriyeli mültecilere yeteri kadar destek çıkmadığını söyledi. Toplanan paralarla mülteci başına günlük 60 cent düştüğünü kaydeden Gunness, “Hiç kimse günde 60 cent ile yaşamını ikame ettiremez. Bu yüzden tüm hükümetleri ki Türkiye hükümeti de dahil daha mülteci sorununa daha fazla eğilmeleri ve yardımda bulunmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Suriye’ye yardım konferansında UNRWA olarak kendilerine taahhüt edilenin yardım miktarının ancak yüzde 53’ünün gerçekleştirildiğini ifade eden Gunness, donör ülkelerin vaat ettikleri rakamları hayata geçirmelerini istedi. Suriye ve Filistin’deki durumu ‘felaket’ olarak tanımlayan İngiliz Sözcü, meselenin sadece para olmadığını insani yardımın da politik çözüm süreci kapsamında var olması gerektiği üzerinde durdu. Suriye’de 210 bin insanın öldüğünü milyonlarca kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Gunness “Suriye’de yaşananlar II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insanlık krizidir. Uluslararası camianın kendisi güvenirlik sorunu ile karşı karşıya. Çünkü, bir bölgede yüzbinlerce insan ölürken henüz politik bir çözümün işareti dahi görünmüyor. Uluslararası camianın güvenirliği tartışılır hale geldi.” şeklinde konuştu.

Suriye’deki dramın sona ermesi için politik çözümün öneminden söz eden Gunness, Türkiye’nin diğer komşu başka ülkeler gibi Suriyeli mülteciler konusundaki cömert bir tavır sergilediğini ifade ederek şöyle konuştu: "Maddi yardıma ihtiyacımız yok demiyorum ama aynı zaman bölge istikrarı için Suriye ve Filistin’de siyasi çözüm sürecinin devam ettirilmesi gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim