Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Tarihi değere sahip sanat eserlerinin yasa dışı yollarla ticaretinin yapılması başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde sanatseverlerin başını ağrıtmaya devam ediyor. Ancak kaçakçılığın gerçek boyutlarının bilinmemesi doğru müdahaleyi de geciktiriyor. ILLICID adını taşıyan bir proje ise önümüzdeki üç sene içinde Almanya’da resmi kaynaklara yansımayan yasa dışı tarihi eser ticaretini gün ışığına çıkarmaya çalışacak.

UNESCO’nun Almanya temsilcisi Prof. Dr. Sabine von Schorlemer, Almanya’nın tarihi eser kaçakçılığında önemli bir aktarma yeri haline geldiğini söyledi. Toplumun daha geniş kesimlerinin yasa dışı tarihi eser ticaretini boykot etmesini isteyen profesör, yeni projenin Almanya’nın uluslararası alandaki lider pozisyonunu güçlendireceğini söyledi.

Prusya Kültür Varlıkları Vakfı (SPK) Başkanı Hermann Parzinger de, kültür varlıkları söz konusu olduğunda tek sorunun sadece IŞİD’in Irak ve Suriye’de tahrip ettiği eserler olmadığını söyledi. Sistematik yasa dışı ticaretin de büyük bir sorun olduğuna işaret eden Parzinger, “Dünyanın her tarafında vuku bulan tarihi eser kaçakçılığını durduramazsak, yağmalamalar ve kaçakçılıklar devam edecek. Zira satılabilen her şey yerinden sökülecek.” dedi.

ILLICID’in amaçlarından biri de tarihi eser ticaretini ‘yasal’ ve ‘yasal olmayan’ şeklinde iki kategori altında kayıt altına almak ve böylelikle şüpheli açık arttırmaları zamanında tespit etmek.

Editör: TE Bilisim