Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Tayland, 'su perisinden özür dileme bayramı' olarak da bilinen Loy Krathong Festivali'ni kutluyor.

Taylan'da 'su perisinden özür dileme bayramı' olarak da bilinen festivalde budistler, 'Krathong' adını verdikleri çiçek ve mumlarla yaptıkları süsleri suya, uçucu gazla doldurdukları balonları havaya bırakıyor. Bu şekilde budistler, yıl boyunca işledikleri günahlardan kurtulduklarına inanıyor.

Festival sadece Taylandlıların değil; turistlerin de ilgisini çekiyor. Genelde ailecek yapılıp suya bırakılan ve ailenin birliğini de sembolize eden 'Krathong'ların yerini, hayat temposunun artması sebebiyle hazır satın alınan 'Krathong'lar almış. Güzelliğine ve büyüklüğüne göre 50 Baht (yaklaşık 4 TL) ile 500 Baht (40 TL) arasında değişen fiyatlarla satın alınabilinen 'Krathong'lar fakir halkın da geçim kaynağı. Tarihte nasıl, nerede ve ne zaman başladığı tam olarak bilinmeyen festivalde, uçurulan balonun hemen düşmesi veya 'Krathong'un mumunun hemen sönmesi uğursuzluk sayılıyor. Ülkede festival, Kasım ayında dolunay görüldüğü zaman ve onu takip eden iki günde kutlanıyor.

Biyoçözünür malzemeden yapılmayan 'Krathong'lar son yıllarda çevreye verdiği zarar sebebiyle eleştiri almaya başlayınca köpük gibi malzemelerin yerini ekmek, pirinç gibi balıkların yiyebileceği malzemeler almaya başladı. Ancak 'Krathong'ların yapımında muz ağacının gövdesi ve yaprakları daha çok tercih ediliyor.

Editör: TE Bilisim