ABD Başkanı Trump’ın eski Baş Stratejisti Bannon son röportajında Türkiye, Çin ve İran’ın, Batı’ya karşı bir mücadele ekseni oluşturduklarını savundu.

Mustafa Birol Güger ABD’nin önde gelen dergilerinden GQ’nun deneyimli muhabirlerinden Ben Schreckinger, ABD Başkanı Donald Trump’ın akıl hocası olarak bilinen eski Baş Stratejist Steve Bannon ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Bannon röportajında, ‘üç kadim uygarlık’ olarak tarif ettiği Türkiye, Çin ve İran’ın, ‘Batı dünyası ve doğudaki müttefiklerine karşı bir mücadele ekseni oluşturduklarını’ savundu.

Bannon, muhabir Schreckinger’in, “Amerikan siyaset bilimci Francis Fukuyama’nın ‘dünya Batılı liberal demokrasiye doğru ilerliyor’ görüşünü çöpe attınız. Pekala, sizce Samuel Huntington, 21. yüzyıldaki jeopolitik olayları bir ‘medeniyetler çatışması’ şeklinde tarif eden hipotezinde haklı mıydı?” sorusunu şöyle cevapladı:


“Kesinlikle. Bugün, ‘üç kadim uygarlık’ olan Çin, İran ve Türkiye, yeni bir eksen oluşturmak için bir araya geliyorlar. Bu eksen, Hristiyan Batı ve ayrıca İslam dünyasının Batı’ya bağlı olan geniş bir kesimiyle cepheleşiyor.”

Röportajın devamında, ABD’nin elindeki tüm imkanlarla Türkiye, Çin ve İran’ın üzerine gittiğini öne süren Bannon, Türkiye’nin geçmişte bir müttefik olduğunu vurgulayarak, bugün bu müttefiklik ilişkisinin ABD’liler tarafından da sorgulandığını ima etti.

‘EN TEHLİKELİ ÜLKE TÜRKİYE’ DEMİŞTİ…


ABD Başkanı Donald Trump’ın, görevinden azledilen eski Baş Stratejisti Steve Bannon, 29 Ekim’de Suudilere ait Şarku’l Avsat gazetesine verdiği röportajda, ‘Türkiye’nin İran’dan; Katar’ın ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden (KDHC) daha tehlikeli olduğunu’ öne sürmüştü.


Röportajında, “ABD için en büyük tehlike Türkiye’dir” ve “Türkiye, komşusu İran kadar tehlikeli değil, ondan daha tehlikelidir” ifadelerini kullanan Bannon, bu düşünceye yürekten inandığını belirterek şöyle konuşmuştu:


“Türkiye’de gerçekte neler olup bittiğinin farkında değiliz. Bu, zamanımı ve vaktimi alacak öncelikli konu olacak.”

Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!


(Kaynak: Aydınlık)





Editör: TE Bilisim