ABD Başkanı Donald Trump ,Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Orta Doğu barışı ve bölgedeki denklemler açısından çok önemli bir adımın sinyalini verdi.

Trump, ABD'nin Orta Doğu politikasındaki bu önemli değişimi, "52 yılın ardından ABD için israil'in golan tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." sözleriyle ilan etti.

Trump ayrıca Golan Tepeleri'nin "israil ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu" belirtti.

Konuyla ilgili Beyaz Saray'dan ve ABD Dışişleri Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.

israil'de 9 Nisan'da yapılacak erken seçim öncesi binyamin netanyahu yönetiminin, Washington'u işgal altındaki Golan Tepeleri'ni "israil toprağı" olarak tanıması için ikna etmeye çalıştığı iddia edilmişti.

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, başbakan netanyahu ile 11 Mart'ta Golan Tepeleri'ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, "Golan Tepeleri'nin israil'in toprağı olarak tanıması için abd başkanı donald trump ile görüşebilirim. Buranın bugün ve sonsuza dek israil'in bir parçası olarak tanınması için çalışmalara başlayacağım." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun israil bölümünde, daha önce "işgal altında" şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez "israil kontrolündeki" ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

israil, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

netanyahu’dan trump’a Golan Tepeleri teşekkürü

israil başbakanı binyamin netanyahu, "Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanımanın zamanı geldi" açıklamasının ardından abd başkanı donald trump’a teşekkür etti.

Başbakan netanyahu twitter hesabından yaptığı paylaşımda, trump’ın açıklamalarını "cesurca" şeklinde nitelendirdi.

netanyahu, paylaşımında "İran’ın Suriye’yi kullanarak israil’i yok etmeyi düşündüğü bir dönemde başkan trump, cesurca israil’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyor. Teşekkürler başkan trump." ifadelerini kullandı.

israil basınında bu sabah yer alan haberlerde, netanyahu’nun pazartesi günü Washington’a yapacağı ziyaret sırasında ABD’nin işgal altındaki Golan Tepeleri’nde "israil’in egemenliğini" tanıyabileceği yönünde iddialar yer almıştı.

Uzmanlar, ABD’nin gelecek günlerde işgal altındaki Golan Tepeleri’ni "israil toprağı" olarak tanıması halinde 9 Nisan’daki seçimde netanyahu’nun elinin güçleneceği görüşünde hemfikir.

netanyahu, dün israil'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı ortak basın toplantısında uluslararası topluma Golan Tepeleri'ni "israil'in parçası" olarak tanımaları çağrısı yapmıştı.

Resmi ziyaret kapsamında Washington'a gidecek olan netanyahu, 25 Mart’ta Beyaz Saray'da abd başkanı donald trump ile görüşecek. trump ile netanyahu 26 Mart'ta da yine Beyaz Saray'da akşam yemeğinde bir araya gelecek.
Trump’ın Golan Tepeleri üzerinden çıkardığı yeni fitne

Golan Tepeleri hareketliliği

israil'de 9 Nisan'da yapılacak erken seçim öncesi netanyahu yönetimi, Washington'u işgal altındaki Golan Tepeleri'ni "israil toprağı" olarak tanıması için ikna etmeye çalışıyor.

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Başbakan Netanyahu ile 11 Mart'ta Golan Tepeleri'ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, "Golan Tepeleri'nin israil'in toprağı olarak tanıması için ABD Başkanı Donald Trump ile görüşebilirim. Buranın bugün ve sonsuza dek israil'in bir parçası olarak tanınması için çalışmalara başlayacağım." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun israil bölümünde, daha önce "işgal altında" şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez "israil kontrolündeki" ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

israil, Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor.

Çavuşoğlu: “Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD’nin israil’in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın:”… işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına alır. ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden israilin Golan tepelerine yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir." dedi.

Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor

Kurtulmuş'tan  trump'a tepki

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın "52 yılın ardından ABD için israil'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." açıklamasına tepki gösterdi.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Dünya, trump'ın aklına estikçe attığı tweetlerle yönetilecek bir yer değildir. ABD'nin Başkanı epeydir israil'in sözcülüğüne soyunmaktadır. Golan Tepeleri hakkındaki son sözleri ateş topuna dönmüş olan bölgemizi daha da karıştırmaya neden olacak art niyetli bir yaklaşımdır. " ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Editör: TE Bilisim