İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti
Arap Baharı'nın ilk halkalarından biri olan Tunus, devrim sonrasında yerel yönetimini Türkiye'yi örnek alarak oluşturmaya çalışıyor. İstanbul'a gelen Tunuslu yerel yöneticiler, Türkiye'nin belediyecilik hizmetlerini inceleyerek aynı sistemi ülkelerinde kurmayı amaçlıyor.

Tunus devrimi sonrasında ülkeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temasta bulunduğu devlet yöneticilerine, demokrasiye geçiş sürecinde kendilerine gereken desteğin verilebileceği taahhütünde bulunmuştu. Bu doğrultuda Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Tunuslu yerel yöneticileri İstanbul'da ağırladı. Belediyecilik hizmetlerine dair gözlemlerde bulunan heyete, yerel yönetim, ulaşım, raylı sistemler, altyapı ve çevre planlama konularında bilgi verildi. Tunuslu heyete 3 günlük program boyunca yapılan eğitim seminerlerine ek olarak İstanbul'daki belediye tesisleri gezdirildi. Heyet ilk olarak, dünyanın en eski metroları arasında gösterilen Taksim Tüneli gezdirildi. Heyet ayrıca tarihi Beyoğlu tramvayına binerek nostaljik bir tur attı.

Tunuslu yerel yöneticilerin heyet başkanı Buravi el Uni, devrim sonrasında en büyük desteği Türkiye'den gördüklerini söyledi. Aynı zamanda Tunus İçişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Birim Müdürü olan Buravi Uni, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devrim sonrasında gerçekleştirdiği tarihi ziyaretle Tunus'a verdiği önemi gösterdi. Aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ülkemizi ziyaret etti. Bu ziyeratlerde karşılıklı işbirliği çalışmaları ele alındı. " diye konuştu.

TUNUS'UN TÜM YEREL YÖNETİM BAŞKANLARI TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı ile Türkiye'nin Tunus'taki yerel yönetimleri destekleme kararı aldığını ifade eden Uni, "Bu amaçla benim başkanlığımda Tunus'tan 25 yerel yönetici ile Türkiye'yi ziyarete geldik. Bahsetmiş olduğum bu 25 belediye tüm Tunus'u kapsıyor. Tunus'un tamamı bugün Türkiye'de diyebiliriz. Bu bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Burada aldığımız seminerlerde yerel yönetim, temizlik, şehir planlama gibi belediyecilik alanlarında eğitimler aldık. Özellikle teknik alanlarda işbirliği üzerinde durduk. Bahsettiğim tüm bunlar sadece işbirliğinin bir parçasını oluşturuyor. Burada bulunan 25 Tunuslu belediye Türkiye'den 25 belediye ile işbirliği protokolü imzalayacak." şeklinde konuştu.

Türk tarafının işbirliği konusunda kararlı ve ciddi bir tutum takındığını kaydeden Uni, "Türkiye destek konusunda elinden geleni esirgemeyeceğinin teminatını verdi. Biz buna inanıyoruz." dedi.

TUNUS'A 35 MİLYON DOLARLIK HİBE

Türkiye'nin kendilerine çok cömert davrandığını kaydeden heyet başkanı Uni, "Türkiye bize 35 milyon dolarlık hibede bulundu. Biz bu parayı belediye hizmetlerine ayırarak devrim sürecinde yakılan veya imha edilen araç ve gereçlerin alımında kullandık. İnşallah Mart ayında Başbakan Erdoğan'ı Tunus'ta ağırlamayı bekliyoruz. Erdoğan'ın katılacağı tören ile bu araçlar Tunus'taki belediyelere teslim edilecek. " şeklinde konuştu.

TUNUS İÇİN EN İYİ ÖRNEK TÜRKİYE

Türkiye'de kaldıkları sürece bir çok alanda yaşanan gelişmeleri izleme şansı bulduklarını ifade eden Buravi Uni, Türkiye'nin gelişimini şaşkınlıkla izlediklerini söyledi. Sistem, düzen, temizlik alanında Türkiye, Tunus için en yakın ve en iyi örnek olacak ülke. Bir çok alanda bizim sıkıntılarımız var. Farklı çözüm yolları olsa bile biz Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. " değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim