Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Türkçeyi ve Türk kültürünü dünyanın dört bir yanına ulaştıran Türk kolejleri, bu yöndeki "okul dışı" faaliyetleriyle de büyük takdir topluyor. Afganistan'da Türkçeyi öğrenmek isteyen vatandaşların imdadına, Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları desteğiyle kurulan Anadolu Dil Kültür Merkezi (DKM) yetişiyor.

Başkent Kabil'de faaliyet gösteren Anadolu DKM Müdürü Hasan Hüseyin Akça, Afgan halkının Türk dili ve kültürünü çok sevdiğine dikkat çekti. Akça, öğrencilerin büyük bir şevkle kursa gelerek Türkçe öğrendiklerini ifade etti. Afganistan'daki Anadolu DKM merkezinde bir yılı aşkın sürede 270 öğrenciye Türkçe öğrenme imkânı sunduklarına vurgu yapan Akça, ayrıca Farsça ve İngilizce öğrenme imkânı sağladıklarını aktardı.

İŞADAMLARI DA İLGİ GÖSTERİYOR

Türkçeye ilginin Afganistan'da gün geçtikçe arttığına değinen Akça, Türkiye ile Afganistan'ın güçlü tarihî bağlarına dikkat çekti. Akça, Afganistan'da birçok Türk şirketi bulunduğunu, bu firmalarda çalışmak isteyen Afganlıların da Türkçe öğrenmek istediğini ifade etti. Anadolu Dil Kültür Merkezi Müdürü Akça ayrıca, Türkiye'de üniversite okumak isteyen gençlerin, Türkiye-Afganistan arasında ticaret yapan Afgan işadamlarının da Türkçe öğrenme arzusunda olduğunu belirtti.

Tüm bu gruplara Türkçe dersi verdiklerinin altını çizen Akça, bunun yanında başkent Kabil'de Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) desteğiyle bu yıl faaliyete geçen Şehit Burhaneddin Eğitim ve Öğretim üniversitesi Türkoloji bölümündeki öğrencilere de ek ders verdiklerini dile getirdi.

"TÜRKÇE, ÇOK TATLI BİR DİL"

Anadolu DKM'de 4 aydır Türkçe öğrenen Araş Şams, Türkçenin çok tatlı ve ilginç bir dil olduğunu; ancak biraz zor olması sebebiyle öğrenirken çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Edebiyatı çok sevdiğini söyleyen Şams, Hz. Mevlana'nın şiirlerinden bir parça okudu.

Üniversiteyi Türkiye'de okumak için Türkçe kursuna gittiğinin altını çizen Afganlı Viktoriya Rafail ise 3 aydır Türkçe öğrendiğini belirtti. Rafail, Cihan mikrofonuna Barış Manço'nun "gündüz gece" şarkısını da söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Afganistan’da 20 yılı aşkın süredir hizmet veren Afgan-Türk okulları, Afganistan genelinde 6 farklı şehirde başta anaokulu, ilköğretim, lise, imam hatip lisesi, üniversite hazırlık kursları ve Anadolu Dil-Kültür Merkezleri olmak üzere toplam 23 kurumla faaliyet gösteriyor. Afgan-Türk okullarından bugüne kadar 5 binin üzerinde öğrenci mezun oldu, 7 binin üzerinde öğrencinin de Türkçe öğrenmesi sağlandı. Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları desteğiyle 1,5 yıl önce hizmete giren Anadolu DKM ise Afgan halkının Türkçe öğrenme arzusuna cevap veriyor.

Editör: TE Bilisim