Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Horizon Türk Okulları ve Bamako Bilim Teknik ve Teknoloji Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği proje kampsamında Mali'de 21 fistül hastasını ameliyat etti.

ESAFED, bayanlarda doğum sonrası fistül rahatsızlığının yoğun olarak görüldüğü Batı Afrika ülkesi Mali’de Türk okullarıyla yaptığı ortak çalışma sonucu Türkiye’den yardım için bu ameliyatları yapabilecek cerrah gönderme kararı aldı. Bu tecrübeyi herkesin yaşamasını isteyen gönüllü Cerrahi Uzmanı Hüseyin Kapu, "Türkiye’de, Antalya’da genel cerrahi uzmanı olarak çalışmaktayım. Bize haber geldiğinde beş doktor arkadaş Antalya’dan gitmeye karar verdik. Beş gündür buradayız. Dört gündür ameliyat yapıyoruz ve yaklaşık 20 fistül ameliyatı yaptık." dedi.

Fistül ameliyatlarının zor olduğunu belirten gönüllü cerrahi uzmanı, "Gerçekten çok zor hastalar. Bu bölgede ameliyat olmaları çok zayıf ve ameliyat olmamış olsalar ömürlerinin sonuna kadar bu hastalıkla beraber yaşayacaklar. Ailelerinde dışlanıyorlar. Yaşadıkları yeri gördük. Yapmış olduğumuz işin çok büyük bir hayır olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki tüm doktor arkadaşların da özellikle bu tecrübeyi yaşamasını canı gönülden arzuluyorum." şeklinde duygularını ifade etti.

Ülkenin tek üniversite hastanesinde gerçekleştirilen operasyonlar ile ailevi ve sosyal sorunlar yaşayan birçok kadının topluma kazandırılması hedefleniyor.

Türkiye’den gelen doktorların Malili doktorlarla ameliyat yapmasının çok önemli olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Ali Tembely, "Çünkü uzak eyaletlerden gelen cerrahlar ile tecrübelerini paylaşıyorlar. Böylece de pek çok hastanın imkânsızlıklar nedeniyle başkentteki hastanelere gelme zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor. Binlerce kilometre gelmek zorunda kalmamış oluyorlar." diyerek teşekkür etti.

FETHULLAH GÜLEN'E TEŞEKKÜRLER

Gün boyu ameliyathaneden çıkmayan Türk cerrahlar, yorgunluklarını Mali’deki Türk okullarında okuyan öğrencilerin velilerinde misafir kalarak attı.

Velilerden Cheick Ebnou, "On yıldır Türk okullarını ve 'Hizmet Hareketi'ni tanıyorum. Misafirlerim bir kıtadan başka bir kıtaya geldi. Buradaki hastaların şifa bulmalarına vesile oldukları için bu güzel hizmetlerin fikir babası Fethullah Gülen Bey'e ve benim de velisi olduğum Mali Horizon Türk Okullarına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

ESAFED ve Türk okulları yetkilileri, projenin genişleyerek devam edeceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim