Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na Mısır adına katılacak öğrencilerin hazırladığı kültür şöleni izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Kahire’deki Selahattin Uluslararası Türk Okulu’nda düzenlenen şölene katılan Türk ve Mısırlılar, söylenen türkü ve şarkılar, okunan şiirler ve sergilenen halk oyunlarını hayranlıkla izledi.

Bu yıl Mısır-Türk Kültür Şöleni olarak organize edilen Türkçe olimpiyatları Mısır elemelerine Türkiye ve Mısır’dan seçkin davetliler katıldı. Mısır genelinde yapılan elemeler sonucu finale kalan öğrencilerin performanslarını sergilediği gecede dinleyiciler hüzünlü şiirlerle duygulanırken, Gaziantep ve Trabzon yöresinden türküler ve halk oyunlarıyla coştu.

Mısır’ın çok zor ve meşakkatli bir dönemden geçtiğini ifade eden Selahattin Uluslararası Türk Okulları Genel Müdürü Orhan Keskin, bu tür aktivitelerle hem Mısırlılara moral vermeye, hem kardeş iki toplumu daha da yakınlaştırmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Keskin, 160’tan fazla ülkenin temsil edileceği Türkiye’deki Türkçe olimpiyatlarında geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine iddialı olduklarının da altını çizdi.

Programda ilk kez Türkçe’nin yanı sıra Arapça da şiirler söylendi, şarkılar seslendirildi. Türk asıllı öğrencilerin Arapça, Arap asıllı öğrencilerin de Türkçe sunuculuk yaptığı programda Mısır yöresine özgü halk oyunları da sergilendi.
Programa katılan Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ile Türk ve Mısırlı yetkililer şölen sonunda yaptıkları kısa konuşmalarında bu tür etkinliklerin Türk-Mısır ilişkilerinin daha da güçlenmesi ve gelişmesine çok önemli bir katkıda bulunduğuna vurgu yapıldı.

Mısır çapındaki elemelere Selahattin Uluslararası Türk Okulu öğrencilerinin yanı sıra, Mısır’daki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan öğrenciler ve Mısır genelinde faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezleri’nin öğrencileri de katıldı. Mısır başta şarkı, türkü ve şiir olmak üzere pek çok alanda Türkçe Olimpiyatlarının favori ülkeleri arasında gösteriliyor.

Editör: TE Bilisim