Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Bu yıl ismi Uluslararası Dil ve Kültür Festivali olarak değiştirilen Türkçe Olimpiyatları'nın Washington finaline Türk ve Amerikalılar yoğun ilgi gösterdi.

Amerikan-Türk Dostluk Derneği (ATFA) ve Türki-Amerikan Dernekleri Orta Atlantik Federasyonu'nun (MAFTAA) ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, Washington çevresindeki 7 eyalette elemelerden geçen öğrenciler katıldı. 12-18 yaş grubu arasındaki 40 yarışmacı, şarkı, şiir ve halk oyunları dalında finalde yarıştı.

Bu yıl ‘Evrensel barışa doğru’ sloganı ile yapılan yarışmada en çok ilgi gören kategori halk oyunları oldu. Özellikle Virginia’da bulunan Pinnacle Academy öğrencilerinin kaşık dansı ve Karadeniz halk oyunları ekibinin performansı büyük beğeni topladı.

Geceye aralarında Washington Büyükelçisi Namık Tan ve eşi Fügen Tan, Virginia Eyalet Senatörü Chap Peterson, Türki Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban’ın da olduğu birçok seçkin davetli katıldı.

Programda konuşma yapan Namık Tan, ilk olarak Hatay’da yaşanan acı hadiseye değindi. Olayın kendilerini çok derinden yaraladığını ifade eden Tan, bunun bir anlamda Türkiye’nin bölgesinde ve küresel anlamda giderek güçlenmesinin faturası olduğunu kaydetti.

Bu tür faaliyetlerin Türkiye’nin kültürü, tarihi ve dili gibi en güzel yanlarını dost ve kardeş topluluklara, komşu ülkelere ve müttefiklere anlatmak suretiyle kendilerini gururlandırdığını belirten Tan, “Bunlar aynı zamanda bize bu acıları yaşatanlara ve bu alçakça saldırıları düzenleyenlere bir cevap oluyor. Bunların daha da ilerlemesi siz Türk toplumunun çalışmalarına bağlı.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Tan, “Ben kendi adıma size teşekkürlerimi sunuyorum ama sizden de kendinizi alkışlamanızı istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Final gecesinin şarkı kategorisinde birinciliği ‘Günün Birinde’ ile Ingrid Chien elde ederken, şiir kategorisinde ise birinciliği ‘Turnam Mardin'e gidersen’ adlı eserle Cardo Grant kazandı.

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, dünyanın 135 ülkesinden öğrencilerin katılımıyla bu yıl 1-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim