Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Türkiye'de bu yıl 11.'si düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nın Kazakistan elemeleri nefesleri kesti. "Sevgi ve kardeşlik" dili Türkçede buluşan Kazak öğrenciler, Türkçeye olan sevdalarını ve hünerlerini yüzlerce davetlinin önünde ustaca sergiledi.

Almatı şehrindeki Süleyman Demirel Üniversitesi'nde düzenlenen olimpiyatlarda, Kazakistan'ı şarkı, şiir, kompozisyon, halk oyunları ve özel yetenek alanlarında temsil edecek öğrencileri belirlemede jüri zor anlar yaşadı. Finalde Kazak öğrencilerin söyledikleri şarkı, şiir ve oynadıkları halk oyunları salondakilere duygu dolu anlar yaşatırken; Kazak-Türk Lisesi müzik öğretmeni Yerbolat Baysalikov’un en eski müzik aletlerinden olan “Kobız” gösterisi ayakta alkışlandı.
Türkçe şölenine dönüşen yarışmaya, Kazakistan halk oyunlarından örnekler de sunulurken; finallerde ayrıca Türkçeyi en iyi kullanan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Gecede bir konuşma yapan Kazak-Türk Liseleri Genel Müdürü Abdurrahman Sel, bu okulların Kazakistan’ın eğitimine büyük katkı sağladığını söyledi. Bir zamanlar öğrencisi oldukları okullarda bir çok öğrencinin şimdilerde aynı okullarda öğretmenlik ve bazılarının da müdürlük yaptıklarına dikkat çeken Sel, “Bu okulların amacı topluma kaliteli insan yetiştirmektir. Bu okullardan yetişen çocuklar vatanını, milletini seven ve bütün insanları sevgi ve kardeşlik duygusu içinde kucaklamasını öğrenen insanlar olarak toplumun birer ferdi oluyorlar.” diye konuştu.

BAŞKONSOLOS AYYILDIZ: KAZAKİSTAN’IN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ BU ÖĞRENCİLER

Olimpiyatlarda dereceye giren öğrencilere değişik hediyelerin verildiği gecede söz alan Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Kazak-Türk Liseleri'nde yetişen bu öğrencilerin iki ülke ilişkilerinin teminatı ve sigortası olduğuna vurgu yaptı. Ayyıldız: “Kazakistan’ın esas zenginliği petrol veya doğalgaz değil. İyi yetişmiş nesillerdir. Bu nesli yetiştirmesinde ise Kazak-Türk-Liseleri büyük rol üstlenmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim