Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Afganistan’da güven arttırıcı önlemler konusunda uluslar arası toplantı düzenlendi. Toplantıya başta Türkiye olmak üzere Afganistan, Hindistan, ABD, Almanya, Kazakistan ve Rusya gibi Asya, Avrupa ve Orta Asya’dan birçok ülkeden temsilciler katıldı.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mehmet Fatih Ak, Türkiye’nin Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması ve ekonominin kalkınmasına ön ayak olduğunu söyledi. Yapılan bu toplantının İstanbul Süreci kapsamında kararlaştırılan güvenlik artırıcı önlemler ile ilgili olduğunu belirten Ak; “Toplantıya İstanbul Süreci’ne destek veren ülkeler de katılıyor. Afganistan’da ulaşım altyapısının güçlendirilmesi böylece yeni iş imkânlarının yaratılması, ekonominin geliştirilmesi, bölgedeki refahın ve karşılıklı dayanışmanın arttırılarak barış ve istikrara hizmet etmesi için yeni projeler değerlendiriliyor. Türkiye gibi, Türkmen tarafın da hazırladığı bazı projeler var. Afganistan heyeti de buna ilaveler yapacak.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Afgan ile ticaretin arttırılması konusunda yeni projelerin ortaya çıkmasını arzu ettiklerini belirtti. Mehmet Ak ayrıca, mevcut projelerin tamamlanması gerektiğini ve Türkiye’nin Afganistan bölgesindeki istikrarın sağlanmasına destek olunmasından memnuniyet duyduğunu aktardı.

Toplantıda, Türkmenistan hükümeti adına konuşan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Berdi Matiyev de Afganistan’daki barışın diplomatik kaynaklarla sağlanması gerektiğini ve Türkmen yönetimi olarak bu ülkenin ekonomisinin kalkınması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Çeşitli vesilelerle Afganistan’a sık sık insani yardım gönderen Türkmen hükümeti, Afganistan’a ucuz fiyattan elektrik enerjisi ihraç ediyor. Ayrıca Aşkabat, Türkmen gazının bu ülkeye ulaştırılması için Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi için de yoğun çaba sarf ediyor.

Editör: TE Bilisim