Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Türkiye’de yaşayan ve bağımsızlıkla birlikte Kazakistan’a dönen Kazak vatandaşları ülkelerine dönüşlerinin 20. yılını kutladı.

Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan vatandaşlarına ülkelerine dönme çağrısı yapmıştı. Bu çağrıya kulak veren ve Türkiye’de yaşayan Kazak vatandaşları gruplar halinde ülkelerine dönmeye başladı. 20 yıldır devam eden göç sonunda şimdilerde Türkiye’den anavatanlarına göç eden Kazak vatandaşlarının sayısı 10 bini geçmiş durumda.

Türkiye’den dönen Kazak vatandaşları ülkelerine dönüşlerinin 20. yılı dolayısı ile bir program düzenledi. Almatı’nın Kaskelen ilçesindeki Medeniyet Sarayı’nda yapılan programa; Yeryüzü Kazakları Derneği Başkan Yardımcısı Balgabayev Bazarbayulı, ilim adamları, Kaskelen Vali Yardımcısı Onbolsın Amangeldikızı, Türkiye’nin Almata Başkonsolosu Suphi Atan ve çok sayıda Kazak vatandaşı katıldı.

Programda bir konuşma yapan Karasay Bölge Vali Yardımcısı Onbolsın Amangeldikızı, Kazakistan’ın bağımsızlığından bugüne kadar bir milyondan fazla Kazak vatandaşının ülkeye döndüğüne dikkat çekti. Kazakistan’ın vatandaşlarına kapılarının arkasına kadar açık olduğunu söyleyen Amangeldikızı, yurtdışındaki Kazakların ülkeye getirilmesinin ülke için bir devlet politikası olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Amangeldikızı, özellikle Türkiye’de yaşayan Kazakların çok iyi şartlarda yaşadıklarını ve bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devletine teşekkür etti.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız olan Türk Cumhuriyetleri arasında yurtdışındaki vatandaşlarına sahip çıkan tek ülkenin Kazakistan olduğunu ifade eden Yeryüzü Kazakları Derneği Başkan Yardımcısı Balgabayev Bazarbayulı, Kazakların ülkelerine geri dönmesi için Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in büyük çabasının olduğunun altını çizdi. Türkiye’de yaşayan Kazak vatandaşlarına kucak açan Türk halkının misafirperverliğinin takdire şayan olduğunu belirten Bazarbayulı, “Dünya üzerindeki Kazaklar olarak hep birlikte Kazakistan için çalışmalıyız.” dedi.

Törende Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan da bir konuşma yaptı. Türkiye’nin bölgedeki bütün sınır komşuları dahil olmak üzere her zaman mazlumun yanında olduğunu ve herkese kucak açtığını söyledi. Kazakistan’da 130’dan fazla farklı milletten insanların yaşadığını ve bütün bu halkların barış ve kardeşlik içinde yaşadığının altını çizen Atan, Kazakistan’ın adeta 'Milletler Mozaiği' olduğunu belirtti. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda mükemmel seviyede olduğunu da sözlerine ekleyen Suphi Atan, Anadolunun müslümanlaşmasında Ata yurt olan Kazakistan’ın ve bu bölgenin büyük rol oynadığını vurguladı.

Editör: TE Bilisim