Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Ege'de geniş bir alanı kapsayan 10 ay süreli tatbikat NOTAM'ını yanlışlıkla yayınladıklarını açıkladı.

Türkiye'nin geçen Cuma günü Ege'de İskiri ve Limni Adaları arasında 2 Mart-31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçek mermilerle tatbikat duyurusu olarak yayınladığı A0889/15 sayılı NOTAM'ı sehven (yanlışlıkla) yayınladığı ortaya çıktı.

Ege'de Yunan Limni Adası'nın hava ve kara kısmını da atış alanı içerisine dahil eden NOTAM'a ilişkin bir soruyu cevaplandıran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bunun hata sonucu yayınlandığını söyledi: "Sehven hatalı koordinatlarda ilan edilmiş olan son tehlikeli saha duyurumuz iptal edilmektedir ve bu aşamada belirli bir süre için tarafımızdan yeni bir tehlikeli saha ilan edilmesi cihetine gidilmeyecektir."

Ege’de Yunanistan ve Türkiye tarafından ilan edilen uzun süreli tehlikeli sahalar konusunun gündemde olduğunu belirten Bilgiç, şöyle devam etti: "Bu sahaların karşılıklı olarak iptal edilmesi yönünde tarafımızdan geçtiğimiz yıl Yunan tarafına bir öneride bulunulmuştur. Ancak bugüne kadar Yunan tarafından önerimize karşı olumlu bir yanıt alınamamıştır. Bu soruna Türkiye ile Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler görüşmeleri çerçevesinde zamanlıca bir çözüm bulunmasını arzu etmekteyiz."

İki ülke arasında krize sebep olan NOTAM'ın yayınlanmasının ardından Atina, NATO, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye nezdinde protesto girişimlerinde bulunmuştu.

Türkiye'nin dün yayınladığı iptal NOTAM'ını 'diplomasi başarısı' olarak duyuran bugün yayınlanan Yunan gazeteleri, Atina'nın kararlı, planlı ve sonuç odaklı diplomasi yürüttüğünü yazdı. Bazı yorumcular ise Türkiye'nin dün geri çektiği NOTAM'ı Atina'yı denemek ve Ege'de oldubittileri ölçmek amaçlı yayınladığını iddia etti.

Editör: TE Bilisim