Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede devalüasyon nedeni ile zor günler yaşayan Rusya’da, tatil amaçlı yurt dışı çıkışlarının 2015’de yüzde 40 civarında azalması bekleniyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği verilerine göre, 2014’de 18 milyon kişi tatil için yurt dışına çıkarken, bu rakam 2015’de 10 milyonda kalabilir. Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı ise çıkabilecek sıkıntılar için tedbir paketi üzerinde çalışıyor.

Rusların yurt dışında birinci destinasyon olarak seçtikleri Türkiye’ye gidişlerin de azalacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcilerine göre Türkiye’ye gidecek Rus turist sayısı 2015’de 1 milyon civarında azalabilir. Rus turist sayısında muhtemel düşüşün doğrudan ekonomik kaybı 1 milyar dolar, dolaylı kaybı da 3-4 milyar doları bulabilir.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Alper Özkan, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada erken rezervasyonlarda daralmanın olduğunu, son dakika turları için ümitli olduklarını söyledi. Türkiye’nin Rus turistler açısından cazibesini koruduğunu ifade eden Özkan, “Rusya’da ekonomik sıkıntılar var. Rublede yaşanan devalüasyon yaşama yansıyor. Bu gelişmelerden tüm sektörlerin, başta da turizmin etkilenmesi kaçınılmaz.” dedi.

Avrupa fiyatlarının hala pahalı olmasının Türkiye’nin elini güçlendirdiğini ifade eden Özkan, Mart ayında sektörün önünü daha rahat görebileceğini belirtti. Krize rağmen 2014’de Türkiye’ye giden Rus turist sayısında yüzde 4,7’lik artışla 4,5 milyon rakamına ulaşıldığını, bunun rekor olduğunu vurgulayan Özkan, “Rus turist açısından Türkiye birinci destinasyon olmaya devam edecek. 2015 için bunu öngörebiliriz. Avrupa’ya oranla Türkiye destinasyonu öne çıkacak.” bilgisini verdi.

Muhtemel sıkıntıları aşmak için Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın diğer paydaşlarla birlikte bir tedbir paketi üzerinde çalıştığını ifade eden Özkan, önümüzdeki hafta Rusya’ya üst düzey bir Bakanlık heyetinin gelerek temaslarda bulunacağını söyledi.

Sektör temsilcilerinin ve bakanlığın sıkıntıları aşabilmek için bazı çalışmalar yapması gerektiğini belirten Özkan, “Kriz dikkate alınarak alım gücüne uygun daha az günü kapsayan paketler hazırlanabilir.” dedi.

Öte yandan, alınan bilgilere göre yaşanan sıkıntıların atlatılabilmesi için ulaşım maliyetlerinin düşürülmesi, sektöre destek verilmesi, tanıtımların artırılması ve 2 ay süreli vizesiz seyahatlerde daha da iyileştirmelere gidilmesi gibi bir dizi tedbirin alınması değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilisim