Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Türkiye'nin ülkeye girişi yasaklanan yabancı gazetecilerle ilgili 'kara liste' hazırladığı iddiası reddedildi. Alman Basın Ajansı'na (dpa) konuşan bir Türk yetkilinin "bazı yabancı gazetecilerin Türkiye'ye sokulmamasının görüş ve habercilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını" söylediği aktarıldı.

Deutsche Welle (DW) Türkçe servisinin aktardığı habere göre; Türkiye'ye girişine izin verilmeyen söz konusu gazetecilerden bazılarının geçmişte Suriye'ye yasadışı yollardan giriş-çıkış yaptıklarının belirlendiğine dikkat çeken yetkili, bunun Türk yasalarının ihlali olduğunu söyledi.

"ŞÜPHELİ DAVRANIŞLAR SERGİLEDİLER"

Yetkili, bazı yabancı gazetecilerin ise turist olarak ülkeye giriş yapmalarına rağmen 'şüpheli davranış' olarak kabul edilen tavırlar sergilediklerine işaret etti. Yetkili, bunlar arasında "ilgili kurumlara akredite olmadan aşırı grupların temsilcileriyle yapılan röportajları" da saydı. Adı belirtilmeyen yetkili, "Türk hükümetinin bu anlamda herhangi bir politika değişikliği söz konusu değildir." dedi.

Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda yabancı gazetecinin Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Alman birinci kanalı ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı'nda 12 saate yakın alıkonulduktan sonra Kahire'ye geri yollandı. Aralarında Alman Bild gazetesinin de bulunduğu birçok basın kurumuna çalışan Yunan fotoğrafçı Giorgos Moutafis, İstanbul Havaalanı'nda ülkeye sokulmayarak sınır dışı edildi. Rusya merkezli Sputnik haber portalının Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov'un da Türkiye'ye girişine izin verilmemişti.

DW Türkçe servisine konuşan bir yabancı gazeteci ise "Sürekli sınır dışı edilme endişesi ile çalışıyoruz. Akreditasyonlarımız iptal edildiğinde ise aslında işsiz kalmış oluyoruz." dedi.

ALMAN MECLİSİ'NDE TÜRKİYE OTURUMU

Bu arada, Türkiye'deki basın özgürlüğünün durumu, Yeşiller Partisi'nin girişimiyle bugün Federal Alman Meclisi'nde düzenlenecek bir oturumda ele alınacak.

Yeşiller Partisi'nin Federal Meclis Grubu yöneticilerinden Britta Haßelmann, bugün düzenlenecek özel oturumun "Türkiye'de basın ve ifade hürriyetinin durumu" başlığıyla yapılacağını söyledi. Haßelmann, yabancı devlet adamlarına hakarete ceza öngören Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinin de oturumda tartışılacağını söyledi.Cihan

Editör: TE Bilisim