Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi’nde, geçtiğimiz Ağustos ayında deniz geçişi isale hattı tamamlandı ve ardından boruların içindeki deniz suyunun boşaltılmasına geçildi. Borulardaki deniz suyunun boşaltılmasının ardından şu anda borulardan Güzelyalı sahiline Türkiye’deki Alaköprü Barajı’nda toplanan su akıtılıyor. Bazı teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından su Geçitköy Barajı’na akıtılacak. Suyun 29 Ekim’de Lefkoşa’ya verilmeye başlanması hedefleniyor.

KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den borular aracılığıyla adaya gelen suyun boşaldığı Güzelyalı sahilinde incelemelerde bulundu.

Türkiye’den gelen suyun tadına da Sucuoğlu, basına yaptığı açıklamada, Türkiye’den borularla getirilen suyun özelde KKTC genelde de tüm Kıbrıs’ın su sorununu çözebileceğini ifade etti. Deniz kısmında 66,5 kilometrelik boru döşenen projenin ölçek açısından dünyada bir ilk olduğunu kaydeden Sucuoğlu, suyun Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına “stratejik bir avantaj” sağlayacağını kaydetti.

"DOĞAL BİR GÜZELLİK OLACAK"

Sucuoğlu, Geçitköy’deki su havzasında tüm yıl su olacağından, doğal bir güzellik oluşacağını, göçmen kuşlar için bir çekim alanı olacağını kaydetti. Türkiye’den gelen suyun müzakerelerde ciddi bir stratejik rol oynayacağına da inandığını kaydeden Sucuoğlu, suyun halkın yaşam kalitesi, tarım ve turizm sektörü açısından da önemli olduğunu ifade etti. Projenin hayata geçmesi için katkı koyan herkese teşekkür eden Sucuoğlu, “Kurak kabul edilen bu adanın kaderini bir anda değiştirecek bir süreç…” dedi.

Editör: TE Bilisim