TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
 Irak'ta 50 dereceyi geçen sıcaklıklar, en çok çatışmalarda kaçan sığınmacı ailelerin çocuklarını etkiliyor.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün şiddetinden kaçarak güvenli bölgelere sığınan aileler, bütün zorluklarla birlikte sıcaklarla da mücadele ediyor.

Telafer ilçesinden IŞİD'in  saldırılarından kaçarak Erbil'e sığınan Türkmenlerin en büyük sorunu, çocuklarını kavurucu sıcaklardan korumak. Erbil'e bağlı Bahırke kampında yaklaşık 3 bin Telaferli sığınmacı yaşıyor.

5 çocuk sıcaklardan öldü

Kamp sakinleri, aşırı sıcaklar nedeniyle çocukların sık sık burunlarının kanadığını, ishal olduklarını söyledi. Aileler, kampta yetişkilerin bile dayanamadığı sıcakların çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.  

Çocukların aşırı sıcaklığa dayanmadığını ifade eden İsmail Riza, kampta 5 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Riza:"Biz Türkmenleriz,Türkiye bizim babamızdır. Bize yardım eli uzatsın. Şu ana kadar 5 çocuk aşırı sıcaklıklara dayanmayıp hayatını kaybetti." şeklinde konuştu.

Hüseyin Ali isimli Türkmen ise IŞİD teröründen kaçıp bütün mal varlığını Telafer'de bıraktığını, kampta çok sıkıntılı bir yaşan sürdüklerini dile getirdi.  Amine Hıdır isimli bir kadın ise, 1 yaşındaki bebeğinin  aşarı sıcaklardan dolayı  sağlığının  tehlikede olduğu ifade etti.

500 bin mülteci var

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarında yaklaşık 500 bin Irak ve Suriyeli  mülteci bulunuyor. Bağdat hükümetinin Türkiye'ye petrol satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle Erbil'in bütçesini kesmesinde mülteciler de olumsuz etkileniyor.  Bunun için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, uluslararası yardım kuruluşlarına mülteciler için destek çağrısında bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim