Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
 Bizde herkes Ortadoğu uzmanı ve analistidir.

20 Mart’dan itibaren Kerkük Valisi’nin Nevruzu bahane ederek Kerkük Kalesi’ne tek olarak astığı IBKYB ardından Kerkük İl Meclisi’nin 26 Kürt üyesi ile aldığı resmi kurumlara Irak bayrağı yanına ikinci bir bayrak asılması kararı sonrası tufan koptu..

Ben 27 Mart tarihinden itibaren Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Musul hattındaydım.29 Mart’da Kerkük Valiliği önünde Türkmenler tarafından yapılan tepki yürüyüşüne de katıldım.Bağdat’da alınan kararlar, açıklamalar , Erbil toplantıları alınırken alandaydım.

Birincisi IBKY bayrağı uzun süredir Kerkük’de muhtelif yerlere asılıyordu. İlk kez resmi kurumlara asılmaya başlandı. Kerkük İl Meclisinde alınan kararda oy kullanan 26 üyenin 15’i Barzani’nin KDP’sinden 11’i ise Talabani’nin KYP’sindendi.Yani bu karar Barzani’ni başında olduğu KDP çoğunluk oyuna sahipti.Kerkük bölgesinde ise silahlı güç olan peşmerge ve uzantısı asayiş güçleri Talabani’nin KYP’sine bağlıdır. Vali ise zaten bu partinin polit büro üyesidir.

Kerkük 2014 yılından itibaren DEAŞ’la mücadele bahanesiyle peşmerge kontrolüne geçti.2003 yılından sonra kentte Kerküklü olmayanlar sistemli olarak taşındı.Bu tarihte 950 bin olan nüfusun 600 bini Türkmen iken ilerleyen yıllarda kentte Kürt nufüs yerleştirildi. Erbil’den, Süleymaniye’den, İran’dan, Türkiye’den ve son zamanlardan Suriye’de Kürt aileler ev ve toprak verilerek IKBY tarafından yerleştirildi.500 bin civarında Kerküklü olmayan nüfus bugün kentte bulunmaktadır.Saddam zamanında Araplaştırma politikası ile gelen aileler 2006 sonrası iç kesimlere geri gitmeye başladı.Bugün Kerkük için net bir nüfus sayısı vermek verilere dayanan bir sonuç vermez.

Genelde partilerin aldığı oy oranlarına göre bir sayı ortaya atılıyor.Kerkük İl Meclisinde 41 üye var.Bunun 26’sı Kürt, 9 Türkmen, 6 ‘sı Arap üyeden oluşuyor.Bu sonuç kentte ait olmayan insanların kullandığı oyların bir sonucudur.Son aylarda yine valinin izniyle PKKlılar aileleriyle kentte gelmeye başladı.Türkmenlerin kalbi olan Kerkük planlı bir şekilde Kürtleştirilmeye ve IBKY bağlanmaya çalışılıyor.Elbette bölgede bulunan ABD varlığını atlamamak lazım.

TÜRKMENLER

Bizde Türkmen sihirli kelimedir. Orada Türkmenler var dediğimizde alttan mehteran vururken fonada diriliş müziği koyarlar. Alan pratiğinde ise elinde gücü olmayan Irak’ta yaşayan eğitimli 2 milyon 750 bin Türkmen. Analistlerin ve google yorumcularının her seferinde sayılarını düşürdüğü ilk olarak kağıt üzerinde yok edilmeye çalışılan ‘’BİZİM TÜRKMENLER’’Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Kürt kaynaklarından beslenen google bilgileri ile yazan-çizen-anlatana sözde çakma uzmanlar. Meslektaşlarımız alanı ve bölgeyi tanımadan haberler yazıyorlar.

En son bayrak krizinde bir kez daha gördük ki direnen, yok edilmeyi kabul etmeyen bir TÜRKMEN DİRİLİŞİ var.29 Mart’da elinde gökbayrakla Kerkük Valiliği önüne yürüyen Oğuzlardan Kayının torunlar. Tek bayrak, tek devlet diyen bir MİLLET. Gel gör ki içimizdeki ‘’KERKÜRTÇÜLER’’ erkan ekran gezdi. Bekledik, izledik , dinledik.Ağızları Türkmen demeye varamadı.

Bir kısım medyanın bir Kerkük ve Türkmen çıkmazı var.Irak’ın kuzeyin şimdiden akıllarındaki devlete vermiş durumdalar.Bizde uzaklarda bir yerde lambaları sönük, yürekleri yaralı Türkmenlerin sesi olmaya devam edeceğiz.

Yıllardır Anadolu’dan bir ses bekleyen, bir el bekleyen TÜRKMENLERİN sesi olacağız. Biliriz ki gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.

GÜNGÖR YAVUZ


Editör: TE Bilisim