Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kojara, Türkmen gazına tekrar talip olduklarını söyledi.
Aynı zamanda Avrupa Güvenlik İşbirliği Örgütü (AGİT) dönem başkanı olan Kojara, Aşkabat temasları kapsamında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü.

Ziyareti ile ilgili AGİT Aşkabat temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Ukraynalı Bakan, Türkmenistan'dan yeniden doğalgaz satın almak için görüşmelere başlayacaklarını kaydetti. Bakan, ülkesinin önceki yıllarda hata yaparak Türkmen gazından vazgeçtiğini, Rusya ile yaşanılan sorunların ardından bütün alternatiflere açık olduklarını ifade etti.

Türkmen gazının tekrar satın alınmasına yönelik görüşmelerin, Şubat ayında yapılacağını belirten Kojara; “Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuri Boyko ve beraberindeki heyet, Aşkabat’ta doğalgaz görüşmelerinde bulunacak. Ukrayna, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) kapsamında serbest ticaret bölge anlaşmasına katıldı. Söz konusu anlaşma, doğalgaz kaynaklarının örgüte üye ülkeler üzerinden transit geçişinin sağlanmasına katkı sağlayacak. Ukrayna, Rusya ve Türkmenistan ile Türkmen gazının sevkiyatı konusunda görüşmelerde bulunuyor.” diye konuştu.

Son yıllarda alternatif enerji arayışlarına girerek, hayata geçirdikleri bazı projelerle doğalgaz ithalatını azalttıklarını dile getiren Kojara, Rusya ile doğalgaz görüşmelerine ise devam edeceklerini kaydetti.

Konuk bakan, Ukrayna ve Türkmenistan olarak enerji güvenliğinde AGİT’in rolünün arttırılması konusunda hemfikir olduklarını ifade etti; Türkmenistan’ın bölgede istikrarın sağlanmasına önemli katkı sağladığını ve aynı zamanda Orta Asya başta olmak üzere, Avrupa ve Doğu’da enerji güvenliği açısından önemli bir ülke konumunda olduğuna dikkat çekti.

YANUKOVİÇ, TÜRKMENİSTAN’A GELECEK

Leonid Kojara, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Türkmenistan'a ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaretin ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inancının tam olduğunu söyledi. Geçen yıl Aralık ayında Türkmenistan’ı ziyaret eden Yanukoviç’in Şubat ayında tekrar Aşkabat’a gelmesi bekleniyor.


Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan, şu an Rusya, İran ve Çin’e doğalgaz satıyor. Ancak, Türkmen gazına tekrar talip olan Ukrayna’nın bu konuda Rusya’yı ikna etmesi gerekiyor. Ukrayna hükümeti, eski Sovyetler Birliği devletlerinin bir çatıda toplandığı BDT örgütü kapsamında yürürlüğe konulan, serbest ticaret bölge anlaşmadan ümitli.

Editör: TE Bilisim